Londonski sud: Odluka o izručenju Todorića 20. travnja

Foto: Hina

Sutkinja Westminsterskog suda u Londonu Emma Arbuthnot kazala je u utorak na završetku saslušanja u povodu zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem Ivice Todorića da će odluka o mogućem izručenju osnivača Agrokora Hrvatskoj biti objavljena 20. travnja.

Današnjim ročištem na londonskom sudu, tijekom kojega su saslušana dva svjedoka, završeno je saslušanje o zahtjevu za izručenjem Todorića, premda je ranije bilo najavljeno da će trajati dva dana.

Pred Westminsterskim sudom saslušana su dva svjedoka obrane, ekonomski stručnjak koji se bavio tranzicijskim zemljama Will Bartlett, te Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Todorić je saslušanje pratio u odvojenom dijelu sudnice iza staklenog zida u društvu prevoditeljice.

Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson kao prvog svjedoka pozvala je Bartletta, koji je govorio o povezanosti Agrokora s politikom, ulozi nekih političkih dužnosnika, među njima i sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, za kojeg je rekao da je bio viši dužnosnik u kompaniji u vrijeme kada je Agrokor preuzeo Mercator.

Hrvatsku je zastupala odvjetnica Clare Montgomery koja je svojim pitanjima nastojala dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Bartlett je često na konkretna pitanja odgovarao kako “na tu stvar treba gledati u širem kontekstu”.

Na upit je li točno da Agrokor nije mogao izvršavati svoje financijske obveze početkom 2017., Bartlett je rekao da je bilo poteškoća s plaćanjem dobavljača, ali da je kompanija imenovala stručnjaka za restrukturiranje.

Nakon Bartletta počelo je saslušanje Todorićeve odvjetnice Sloković. Todorićeva obrana kroz njezino svjedočenje nastojala je pokazati da državno odvjetništvo još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice te da bi Todorić, u slučaju izručenja, mogao u zatvoru čekati na presudu do tri i pol godine i da ne bi mogao platiti jamčevinu za obranu sa slobode jer mu je sva imovina zamrznuta. (H)