London udvostručuje sredstva za sigurnost zapadnog Balkana

Velika Britanija će gotovo udvostručiti svoja izdvajanja za države zapadnog Balkana, na 80 milijuna funti, te će povećati broj svog sigurnosnog osoblja u toj regiji kako bi se snažnije borila protiv organiziranog kriminala.

Iako Britanci iduće godine napuštaju Europsku uniju, britanska vlada istaknula je kako ovaj potez, koji uključuje i jačanje obrane država Zapadnog Balkana protiv kibernetskih napada, pokazuje da je London i dalje predan stabilnosti te regije.

“Povijest nam pokazuje da stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana znači stabilniju i sigurniju Europu”, priopćila je britanska premijerka Theresa May uoči dvodnevnog summita EU-zapadni Balkan u Londonu.

Pod pojmom zapadni Balkan misli se na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, piše Reuters. Sve te države žele postati članice Europske unije.

Kombinacijom britanskih mjera planiranih za iduće dvije godine izdvajanja za tu regiju će s 41 milijuna funti, koliko će iznositi u razdoblju 2018./2019., narasti na 80 milijuna u razdoblju 2020./2021. godine.

Udvostručavanjem broja britanskog osoblja na zapadnom Balkanu kojem će cilj biti borba protiv sigurnosnih pitanja koje ugrožavaju Veliku Britaniju ta se država nada snažnijoj borbi protiv kriminalnih radnji na Otoku povezanih s ilegalnom trgovinom drogom, te jačanju sposobnosti država te regije protiv organiziranog kriminala i nasilnog ekstremizma.

Balkanske kriminalne skupine iz država poput Albanije veoma su prisutne u Britaniji. Za jednu kriminalnu mrežu nedavno je procijenjeno da je na Otok uvezla više od 8 tona kokaina vrijednih 800 milijuna funti.

Planira se i lansiranje Opservatorija za organizirani kriminal na Balkanu kojim će London upravljati u suradnji s austrijskim i norveškim vlastima.

Milijun funti predviđeno je i za pitanje ratne ostavštine, uključujući financijsku podršku organizacijama koje bi trebale pronaći i identificirati više od 12 tisuća nestalih u sukobima devedesetih godina.  (H)