Lombardija i Veneto masovno glasali za veću autonomiju

Dvije bogate sjevernotalijanske regije, Lombardija i Veneto, u nedjelju su se velikom većinom izjasnile za veću autonomiju od središnje vlade, pokazali su preliminarni rezultati.

U obje regije više od 90 posto stanovnika na savjetodavnim referendumima izjasnilo se za veću autonomiju.

Po preliminarnim podacima, u Lombardiji je na referendum izašlo oko 40 posto birača a njih je 95 posto glasalo za veću autonomiju.

U Lombardiji nije potrebno premašiti 50 posto izlaznosti da bi referendum bio pravovaljan.

U Venetu gdje je to potrebno, na referendum je izašlo oko 60 posto birača a njih je 98 posto glasalo “za”.

“Kvorum postignut, cilj ispunjen, za naš Veneto počinje nova priča”, poručio je na Facebooku predsjednik Veneta Luca Zaia.

Te dvije regije čine trećinu talijanskog gospodarstva.

Predsjednik Lombardije Roberto Maroni i Zaia nastojali su dobiti uvjerljivu pobjedu glasova u korist veće autonomije kako bi stekli politički utjecaj za pregovore s Rimom.

Kako je ranije objavljeno, u slučaju pobjede Maroni i Zaia planiraju zatražiti veće ovlasti na području zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlasti koje su inače rezervirane za državu kao što su sigurnost i imigracija.

Za to bi, međutim, trebalo promijeniti Ustav.

Lombardija i Veneto odbili su bilo kakve usporedbe sa secesionističkom Katalonijom.  Referendumi su u skladu s talijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže.

AFP prenosi da su zabilježeni hakerski napadi zbog kojih se kasnilo s objavom rezultata.

Hina