Povezite se

Vijesti

Lokaliziran požar kod Rogoznice

Objavljeno

-

Požar koji je u petak oko 16,40 sati planuo na području Podglavice kod Rogoznice lokaliziran je u 18.44 sati, a u tijeku je dogašavanje.

“U 16.40 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Podglavice. Na intervenciju su izašli Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, dobrovoljna vatrogasna društva iz Rogoznice, Primoštena, Zablaća, Brodarice-Krapnja i Grebaštice te šibenska državna interventna postrojba s 31 vatrogascem i 10 vozila”, izvijestili su iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Gasiteljima se priključio i kanader.

Izgorjelo je pet hektara trave, niskog raslinja i borove šume.

(Hina)

Nastavi pregledavati

Vijesti

Vojni poligon “Crvena zemlja” preimenovan u čast Josipu Markiću

Published

on

Uoči obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u ponedjeljak je na vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina održana svečanost preimenovanja u vojni poligon “Josip Markić”, uz poruku da su branitelji poput njega stvorili modernu Hrvatsku vojsku.

Amblem s imenom hrvatskog branitelja Josipa Markića, koji je poginuo 3. kolovoza 1995. godine tijekom operacije “Ljeto 95” u žestokim borbama za kotu Lisina, svečano su otkrili članovi obitelji Markić, sestra Marija i brat Ivan, priopćili su iz Ministarstva obrane.

Obitelj Markić zahvalila je Vladi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, istaknuvši kako im imenovanje poligona predstavlja veliku čast i ponos.

“Teško je nakon 25 godina naći riječi utjehe, ali kada pogledamo Josipovo nasljeđe, kao i nasljeđe svih hrvatskih branitelja, onda trebamo biti ponosni”, kazao je ministar obrane Mario Banožić.

Dodao je da su na temeljima koji su izgradili branitelji poput Josipa stvorena moderna Hrvatska vojska te je zahvalio obiteljima hrvatskih branitelja koji su svoje najmilije podržali u plemenitom i časnom pozivu služenja domovini.

“Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina i zato sam uvjeren kako ćemo danas, isto kao i devedesetih godina, u zajedništvu naroda pobijediti sve nedaće koje su pred nama“, rekao je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera Robert Hranj rekao je kako je Josip Markić bio jedan od istinskih junaka Domovinskog rata, istaknuvši kako je ovaj simboličan čin jedan od načina očuvanja uspomene na Domovinski rat.

Zapovjednik izvidničke satnije 4. gbr Pauci, umirovljeni bojnik Tonči Karaman rekao je da je svim Markićevim suborcima bila iznimna čast s njime raditi i djelovati te kako je primjer njegove hrabrosti i požrtvovnosti uzor današnjim mladim “Paucima”.

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević opisao je Markića, između ostalog, kao uistinu velikog čovjeka, zbog čega mu je, kaže, iznimno drago da ovaj poligon nosi ime upravo po njemu.

Obitelj Josipa Markića te predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade Pauci položili su vijence ispred amblema, dok je molitvu predvodio fra Ilija Mikulić.

Svečanosti preimenovanja nazočili su još i državni tajnik Središnjeg državnog ureda Nikola Mažar, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, predsjednik Udruge ratnih veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Dodijeljene nagrade za najbolje priče srednjoškolaca o Domovinskom ratu

Published

on

U Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljene su u ponedjeljak nagrade za najbolje priče na temu Domovinskog rata, a od 83 priče koje su pristigle na javni poziv, nagrađeno je njih sedam čije su autorice učenice srednjih škola iz cijele Hrvatske. 

Ministarstvo hrvatskih branitelja nagrade je dodijelilo u sklopu javnog poziva namijenjenog učenicima srednjih škola u Hrvatskoj, na kojemu su zaprimljene 83 prijave za nagradu za kratku priču o Domovinskom ratu, istaknuto je na dodjeli nagrade koja je okupila nagrađene učenice i njihove mentore.

Prvu nagradu u iznosu od tri tisuće kuna dobila je priča “Zbogom, Ljubo” autorice Vilhelmine Lane Krajcer, učenice IV. gimnazije u Zagrebu. 

Učenica Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice Tea Oštrić dobila je drugu nagradu u iznosu od dvije tisuće kuna za priču “Krvave vode”.

Još pet učenica, Katarina Colnago i Domenika Potnik iz Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba, Lucija Vilić iz II. gimnazije Split,  Maja Čalić iz Ekonomske i turističke škola u Daruvaru te Lorena Filipović iz Opće gimnazije Županja dobilo je treću ravnopravnu nagradu u iznosu od tisuću kuna.

Još je pet zapaženih priča pisano pohvaljeno. 

Nagrade učenicama i priznanje metoricama uručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo kako je velika zainteresiranost za drugi po redu javni poziv za najbolje priče o Domovinskom ratu, najbolji pokazatelj očuavanja kulture sjećanja.

“Naša misija je podizati svijest mladih o Domovinskom ratu i prenositi važnost žrtve hrvatskih branitelja mlađim naraštajima. Današnji događaj i sve pristigle kratke priče o Domovinskom ratu učenika srednjih škola, pokazuju nam da su naši mladi svjesni kamo pripadaju te da priznaju povijest svoje države i tako oblikuju vlastiti identitet”, poručio je Medved. 

Kazao je i kako je poziv svojevrsno proširenje programa posjeta učenika srednjih škola Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru i drugih ratom pogođenih područja, te je prilika da učenici literarno afirmiraju ono što su tijekom tih posjeta doživjeli. 

Nagrađene radove moguće je pročitati na službenim stranicama Ministarstva branitelja, a sljedeće godine, a sljedeće će godine biti otisnute u zbirku priča. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Saborski zastupnik (DP) Milan Vrkljan pisao ministru Berošu: Većina ravnatelja bolnice drže kao svoje privatne “prćije”

Published

on

Prof.dr.sc. Milan Vrkljan

Nacionalno.hr u posjedu je pisma kojega je prof.dr.sc. Milan Vrkljan saborski zastupnik Domovinskog pokreta, predsjednik kluba DP u hrvatskom Saboru i član saborskog odbora za zdravstvo uputio ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem ga upozorava na način funkcioniranja zdravstva u Hrvatskoj ali i na neshvatljive pojave po kojima su lokalne i županijske vlasti problem u cijeloj Hrvatskoj, a što je u Ličko senjskoj županiji možda i najgrublje vidljivo.

Naime, Vrkljan ga u pismu poziva da zaštiti zagrebačku bolnicu” Fran Mihanović” za koju navodi da ju vodi izuzetna žena i ravnateljica prof.dr.sc. Alemka Markotić, koja je kako kaže Vrkljan, bila izložena stalnim pritiscima i podmetanjima.

Ipak, veći dio pisma Vrkljan je posvetio funkcioniranju zdravstva u RH, posebno u KBC-ima i općim bolnicama.

Navodi da je odlukom Ministra i Vlade RH prije osam mjeseci imenovan u upravno vijeće opće bolnice u Gospiću. Niti nakon osam mjeseci sve do njegove smjene iz upravnog vijeća nijednom nije bio pozvan na niti jednu sjednicu upravnog vijeća. Kako navodi Vrkljan primjer je to da svaka odluka ministarstva i Vlade RH prolazi “kroz ruke” lokalnih moćnika koji ne poštuju odluke čak niti Vlade RH.

Na kraju Vrkljan završava pismo pozivom ministru da skupi hrabrosti i snage i uvede reda u zdravstveni sustav jer sadašnjih 20 milijuna duga Gospićke bolnice ubrzano će se povećavati ako se potvrdi da središnja vlast nema snagu provoditi niti svoje odluke.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije