Ljubilarna 25. “Jesen u Lici”: Preko 300 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i BiH

Izvor: LO

Danas je otvorena jubilarna, 25. po redu tradicijska izložba „Jesen u Lici“, koja je ugostila  više od 400 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i BiH.

Uoči otvaranja Jeseni u Lici predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i župan ličko-senjski Ernest Petry položili su vijenac na bistu dr. Franje Tuđmana u centru Gospića, dok je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan Petry obišli su mjesto ekshumacije žrtava poraća pored Gradskog groblja Svete Marije Magdalene. Istovremeno je na Stočnoj tržnici ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila II. Izložbu autohtonih vrsta stoke i peradi.

Manifestaciji Jesen u Lici nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zastupnica u europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, ostali visoki dužnosnici i posjetitelji sajma.

Župan Ernest Petry obratio se nazočnima:

Izvor: LO

“S nama su brojni izlagači koji su svojim predanim radom  i izlošcima dokazali svoju snagu i potvrdili da je naša Lika zemlja vukova, medvjeda i sokolova. Takva je prezentacija bila dug koji imamo prema svima onima koji su svoje živote ugradili na oltar Domovine. Bez njihove žrtve mi danas ne bi bili ovdje. Lika i Ličko-senjska županija posebno je tražila i našla svoje mjesto pod Suncem, mjesto za život svojih stanovnika. Još jednom zahvaljujem na sustavnoj pomoći Vlade RH koje je nemali broj rekla:“Mi smo uz vas, mi ćemo vam pomoći i nikada nećete biti sami“! Ovogodišnja Jesen u Lici održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva  gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva Hrvatskih branitelja, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Ovogodišnja manifestacija održava se ovdje na Trgu Stjepana Radića i na izložbenom prostoru Stočne tržnice. Večeras se upravo ovdje održava Prvi Lika Fest, a sutra ćemo na ovome istome mjestu svjedočiti Izboru Miss Ličko-senjske županije za Miss Hrvatske, istaknuo je župan Ernest Petry čije je izlaganje u više navrata prekidano pljeskom publike, posebice kada je citirao povijesne riječi dr. Franje Tuđmana izrečene u Gospiću 1995. godine:“Na primjerima borbe Ličana gradio sam program HDZ-a do uspostave samostalne i nezavisne Hrvatske“, rekao je između ostaloga župan Ernest Petry.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je i zahvalila organizatorima i izlagačima kojih je ove godine 300 te kazala kako su njihov vrijedan rad i požrtvovnost  prepoznatljivi i značajni za održavanje kulture i tradicije ličkog kraja kao i za promociju autohtonih proizvoda.
„Ova manifestacija postaje sve značajnija, prepoznata je i okuplja različite proizvođače iz Hrvatske, koji pokazuju sve veću kreativnost i pokazuju što sve Hrvatska jest i može biti. Sigurna sam u njezin daljnji razvoj, u razvoj Ličko-senjske županije na temelju svojih resursa, ali i na temelju politike Vlade RH, politike ovog Ministarstva i novog Strateškog plana kojim ćemo poticati investicije, uređenje tržišta, diverzifikaciju i dinamični razvoj naših ruralnih prostora bez kojih nema proizvodnje“, rekla je ministrica Vučković te istaknula uspjeh na europskoj razini i značaj zaštićenog naziva „Lički krumpir“, „Lička janjetina“ i „Lički škripavac“.

Kroz mjere Programa ruralnog razvoja za Ličko-senjsku županiju ugovorena je  potpora u iznosu gotovo 178 milijuna eura, a isplaćeno je 167,7 milijun eura.

Ministrica je spomenula koliko je resor Ministarstva poljoprivrede važan za razvoj ovog kraja bogatog resursima, a kojem svi zajedno želimo vratiti dinamiku i živost. Stoga je cilj, kako je rekla, kreirati nova radna mjesta, potaknuti prijeko potrebnu generacijsku obnovu i ostanak mladih obitelji na ovom području.
Potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved:

-Ova izložba privlači veliki broj izlagača, ove godine njih preko 400. Vlada RH i resorna Ministarstva ulažu velika sredstva u projekte koji se realiziraju na ovim prostorima. Tako smo do sada u potpore poljoprivrednicima uložili preko 180 milijuna eura.  Naš je cilj imati kvalitetniju i konkurentnije poljoprivredu, otvoriti nova radna mjesta i ostanak naših mladih obitelji na svojoj zemlji. Sve je više Ličana zainteresiranih za financiranje projekata sredstvima Europske unije. Zato mi je iznimno drago što će sutra predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s predstavnicima gradova i općina potpisati 15 Ugovora za gospodarsku i društvenu revitalizaciju Like vrijednih preko 3,5 milijuna eura, istaknuo je ministar Medved dodavši kako Vladu RH veseli svaki novi projekt jer u konačnici pospješuje kvalitetu života svih građana.

Sami čin otvorenja ovogodišnje Jeseni u Lici  pripao je predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

-Pozdravljam naše domaćine Ernesta Petryja i gradonačelnika Karla Starčevića i čestitam im na iznimno uspjeloj organizaciji Jeseni u Lici. Ovdje sam bio 2017. godine i moram reći u kolikoj je mjeri ova izložba evoluirala, koliko je toga novoga. Puno je više izlagača, došlo je više ljudi, uvedeni su novi sadržaji… Župan Petry mi je rekao da je bilo još više prijava izlagača, ali svi ti obrti i OPG-i nisu mogli biti primljeni jer jednostavno nije bilo mjesta.  Kada spominjem vrijeme od prije šest godina puno toga se promijenilo kod nas i u svijetu. Došla je korona, Hrvatska je ostvarila sve svoje najavljene strateške ciljeve, izgradili smo Pelješki most, započela se graditi nova cijev tunela kroz Učku, grade se novi cestovni koridori.

Do nedavno smo u neke zemlje gledali kao  u uzore, sada smo ih u mnogo čemu prestigli. Ova je Županija zapravo ogledni primjer rada, hrabrosti i  ustrajnosti. Kao što je rekao župan Petry: nema stajanja, pred nama je još jako puno posla i mnoštvo projekata koji će se svakako realizirati. Nema sumnje da ćemo u tome i uspjeti. Upravo onako kako smo to uspjeli u našoj novijoj povijesti, istaknuo je Gordan Jandroković.

Blagoslov izložbe  i njegovih sudionika zazvao je gospićki župnik o. Anto Knežević.