Ljekarne rade od 9 do 17 sati, dežurne 24 sata

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo potvrdila je u ponedjeljak da od jutros i ljekarne rade u skraćenom radnom vremenu od 9 do 17 sati, dok dežurne i dalje rade od nula do 24 sata.

 Soldo je pozvala sve građane koji to mogu da bez valjanog razloga ne dolaze u ljekarne, istaknuvši da će lijekova biti dovoljno.

 “Apeliram na sve građane koji mogu da ostanu kući jer ako zaraze ljekarnike, morat će se zatvoriti ljekarne, a to će stvoriti probleme s distribucijom i dostupnosti lijekova“, rekla je Soldo na HRT-u.

 Opetovala je kako ljudi koji imaju sumnju da su bili u kontaktu s nekim tko je zaražen koronavirusom,moraju ostati kod kuće. “Nemamo nijednu drugu mjeru koja će biti sigurna osim te“, naglasila je.

 Potvrdila je da su neki ljekarnici zaraženi koronavirusom.

 Imamo situaciju u Dubrovniku, u Splitu, u Lici, Rijeci, dvije ljekarne koje su već zatvorene u Zagrebu, rekla je Soldo i navela kako Komora iz Dubrovnika ima potvrdu da je osoba, koja nije znala da je zaražena, ali je bila u samoizolaciji, bila u kontaktu sa šest djelatnika ljekarne, dvoje ih je hospitalizirano, a ostali su poslani u samoizolaciju.

U samoizolaciji po šampon za kosu

  Potvrdila je da ima građana koji se ponašaju krajnje neodgovorno.

 “Osoba u samoizolaciji došla je u ljekarnu kupiti šampon za kosu, nakon toga smo u roku od 24 sata aktivirali praćenje ljudi u samoizolaciji“, rekla je Soldo, naglasivši kako se to moralo učiniti, “jer ako zatvorimo ljekarne nema plana B“.

 Građanima je poručila da još uvijek za razdoblje od nekoliko mjeseci ima dovoljno svih lijekova, bezreceptnih i onih za kronične terapije, te ih pozvala da ne kupuju lijekove kako bi stvarali kućne zalihe.

 “U pandemiji je važno kako je svima, ne samo kako je meni, moramo biti kolegijalni i pratiti preporuke nadležnih“, rekla je Soldo.

 Pojasnila je kako je Krizni stožer omogućio sanitarne prolaze preko granice, tako da će biti lijekova koji se uvoze, a i farmaceutska industrija u Hrvatskoj svoje je proizvodne kapacitete usmjerila tako da svih lijekova bude dovoljno.

Malo maski u rukavica, praksa ratnog profiterstva

 Soldo je kazala da zaštitnih maski i rukavica u ljekarnama ima malo.

 “Toga u ljekarnama ima jako malo, dolazi u kapaljkama. Standardni dobavljači toga više nemaju i to zato jer se aktivirala praksa ratnog profiterstva, maska koja je koštala 20 lipa sada u nabavi košta šest kuna“, rekla je, uvjerena da dio građana kući ima dovoljno takve opreme da im dio i ne treba.

 Pozvala ih je da dio zaliha donesu ili u Crveni križ ili u neku zdravstvenu ustanovu, jer će tamo biti upotrebljeni na bolji način.

 Soldo je potvrdila da je u nedjeljnim potresima koji su pogodili Zagreb stradala i zgrada u kojoj je sjedište Komore, u Martićevoj ulici.