Lipovljanski susreti: Okrugli stol “Nacionalne manjine – migracije i sigurnost u demokratskim društvima”

Nacionalne manjine ne oduzimaju ništa hrvatskoj državi i većinskom narodu već je obogaćuju, poručeno je u subotu sa okruglog stola na kojem su sudionici, predstavnici nacionalnih manjina, razgovarali na temu “Nacionalne manjine – migracije i sigurnost u demokratskim društvima”, čime su nastavljeni ovogodišnji 9. Lipovljanski susreti.

Migrantska kretanja i dolazak migranata odražavaju se na status nacionalnih manjina u Hrvatskoj u smislu da bi se dostignuti stupanj prava nacionalnih manjina mogao početi kretati u suprotnom pravcu kazao je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

S time se međutim nije složila Antonia Petričušić s katedre za sociologiju i pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. Naglasila je da je pitanje i politika prava nacionalnih manjina unutrašnja stvar Hrvatske na što se ne mogu reflektirati migrantska kretanja.

Pri tome je upozorila da određene skupine danas u Hrvatskoj napadaju manjinska prava na što nema odgovora aktualne vlasti. Stoga je, po njezinom mišljenju, goruća tema – zašto se demokratska konsolidacija Hrvatske nije dogodila u proteklih 20 godina.

Susreti, koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice republike RH Kolinde Grabar Kitarović i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nastavljaju se predstavljanjem kulturne baštine nacionalnih manjina, a svečano otvorenje je večeras u 20 sati.