Linić: ‘To što Todorić radi je ispod ljudskog dostojanstva!’

N1 Televizija

Gost Novog dana bio je bivši ministar financija Slavko Linić, a govorio je o stanju u Agrokoru.

Dobro poznajete kako se provodi revizija financija. Je li moguće da se isto izvješće može prikazati na dva načina kao što upozorava Ivica Todorić?

“Nije moguće. Moguće je samo da revizori koji kontroliraju poslovanje po ugovorima nemaju dostupnu dokumentaciju, da ona nije evidentirana u poslovnim knjigama i tada ne mogu utvrditi stvarno stanje. Samo dubinska revizija, koja sve transakcije pregleda, može doći do dokumenata koji nisu evidentirani. Ja bih rekao da je odgovornost uvijek na ljudima koji vode knjigovodstvo da rade svoj posao i tog trenutka će revizija biti identična.”

Zašto dosadašnje revizije nisu pokazale nepravilnosti?

“Nepravilnosti nisu prikazane zato što možda nisu bili dostupni dokumenti, ali budimo iskreni, stanje u Agrokoru nije bilo dobro, bilo je zabrinjavajuće jer su enormna zaduženja veća od sposobnosti vraćanja, neusklađenost je rokova prihoda s rokovima povratka obveza. Kad promatrate Zakon o financijskom poslovanju, koji sam ja predložio i usvojila ga SDP-ova vlada, rokovi plaćanja su bili 60 dana. Evidentno je da su se dobavljači zaduživali i investirali u Agrokor kako bi se mogli naplatiti. To je nešto što su revizori vidjeli i znali i trebali upozoriti vlasnika da je takvo stanje neodrživo.”

Već prije nekoliko godina ste govorili da Ivica Todorić ucjenjuje dobavljače. Zašto?

“Jer su se rokovi plaćanja približavali i 200 dana, što su ugovori koje su morali potpisivati bili toliko teški da je obveza prema Agrokoru bila skoro 50 posto vrijednosti robe koju su dostavljali. To je nešto što je neprihvatljivo. To nije posao Ministarstva financija, to je posao Agencije za tržišno natjecanje… Očito da su i tu zakoni trebali biti dograđivani.”

Je li točna tvrdnja Bože Petrova da od 2007. u Agrokoru nije izvršen porezni nadzor?

“Nije točna. Za vrijeme dok sam ja bio ministar financija išli smo u poseban nadzor vezan uz rokove plaćanja i nije bilo neplaćenih dugova prema Agrokoru. Sada, ako se vidi da su bili gubici možda se čak i preplatio porez.”

Podržavate li osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor?

“Prije svega, nisam za to da se u ovom trenutku razgovara o osnivanju istražnog povjerenstva. Do kraja godine moramo dobiti podatke o stanju u Agrokoru, prijedlog eventualnih nagodbi i do kraja godine će istražni organi utvrditi postoje li ili ne postoje podloge za pokretanje kaznenog postupka. Tek onda se može govoriti o utvrđivanju političke odgovornosti. Neozbiljno je od oporbe da u ovom trenutku, kad je napokon nešto mira, kad je napokon neko funkcioniranje, kad su se neki vjerovnici uspjeli naplatiti… Da smo se bavili samo politikom, ovoga ne bi bilo. Netko treba shvatiti da su u ovom trenutku gospodarska pitanja važnija od utvrđivanja političke odgovornosti. Dajte prioritet kako riješiti vjerovnike. Zato je za mene neodgovorno pokretanje bilo kakvih rasprava u Saboru, otvoriti Todoriću govornicu. Zašto? Sigurno će biti pozvan i ovo što piše na blogovima govoriti u javnosti. To nam sada nije bitno, sada nam je potreban mir. Ovo što radi oporba je politikanstvo.”

Kako komentirate blog Ivice Todorića?

“Neodgovorno, za mene razočaravajuće. Kome on pokušava reći da jedan Ivica Todorić koji je mislio da je svemoćan čovjek, da se uplašio prijetnji Martine Dalić, da je prevaren od Vlade. Ma kome on to misli prodati u Hrvatskoj, koga on misli zavarati. Misli je o da može cijelim svijetom upravljati i sad u 24 sata je popustio pritiscima, a istovremeno tvrdi da je riješio sve probleme u Agrokoru i zamislite, sad ga preplaši jedna Martina Dalić. To je ispod poslovnog dostojanstva, ispod ljudskog dostojanstva. To što radi je sramotno.”

Može li financijsko izvješće, koje se objavljuje sutra, biti temelj za pokretanje kaznenih prijava?

“Ukoliko je bilo nezakonitosti u evidentiranju dokumentaicje, nezakonitosti vezano za utvrđivanje rezultata, oko isplata s računa, ako je bilo i priejvara prema vjerovnicima sigurno je da osnove postoje, ali to ostavimo tijelima progona. Smatram da revizija u ovom trenu će pomoći. koliko duga nemoguće platiti, koliki će se moći otpisati i da vidimo možemo li naći nagodbu s vjerovnicima koja je osnova za predstečajnu nagodbu. nakon ludila na političkoj sceni, gospodarstvenici se okuljalju i nastoje naći rješenje za održavanje sustava. to treba hvaliti, to se rijetko događa da se privrednici zajedno okupljaju. Svi potez dosad dobri, mali vjerovnici riješeni, veliki se udružuju. Čestitek hrv gospodarstvenicima koji se u ovako tšeki trenucima znaj organizirati.

Je li sve što je Vlada radila oko lex Agrokora bilo dovoljno transparentno i jasno?

“Pisanje gospodina Todorića ne želim komentirati jer je sramotno. Da je u pitanju bio Agrokor, da sam bio ministar, dan i noć bih razgovorao. Na glavi, na nogama, na svaki način bih razgovarao, kretao se i pokušavao naći rješenje. Nema tajnih sastanaka, postoje sastanci koji moraju biti iza zatvorenih vrata. Pa ne možete pred medijima raspravljati kako ćete rješavati probleme u tvrtki koja je u dubiozama od desetaka milijardi. Ljudi, o čemu mi to pričamo. Nema veze je li to na Mirogoju ili u poslovnim prostorima. Treba naći rješenje.”

Kada govorimo o radu Vladinog povjerenika Ante Ramljaka i roll-up kredita, postoji li nešto što bi moglo izazvati sudske procese?

“Ja samtram da je roll-up sustav ipak pomogao vjerovnicima da naplate dio potraživanja. Omogućio je daljnje financiranje proizvodnje i poslovanje Konzuma. Za poslovni dio to je prihvatljivo. Moramo još nešto shvatiti, da dođe do stečaja to nije dobro. To je 15-ak godina, sudski postupci… Znamo kakva je u Hrvatskoj efikasnost stečaja, efikasnost pravosuđa, to će biti deseci godina. Neće biti dobro ni za vjerovnike ni za sustav Agrokora.”

Za vrijeme vaše vlade Agrokor je dobivao poticaje. Jesu li bili kontrolirani. Je li zaista Todorić upravljao kompletnim gospodarstvom pa i vladama?

“Ne mogu to prihvatiti, to su političke floskule. Agrokor je dobivao poticaje shodno zakonu, za to je nadležno Ministarstvo poljoprivrede. Nitko ne osporava da su Agrokorove tvrtke koje se bave poljoprivredom dobro organizirane, daju dobre prinose, zapošljavaju masu… Uvijek postoji pitanje treba li poticaj davati samo malima ili može i velikim sustavima. To je bila politika vlade, da se da svima i da se poljoprivredu pokušava napraviti konkurentnom.”

Kako se Ivica Todorić s vama ponašao?

“Nismo imali puno kontakata. Ja sam bio ministar financija i ono što je bilo moje je bilo pitanje poreza, plaćanja poreza, kontrola PDV-a. On je uvijek govorio o velikim planovima i naši odnosi su ostali čisto poslovni. Kao privrednik činio mi se razuman, govorio je uvijek o budućnosti, ali moja je uvijek primjedba bila da je problem plaćanja i da ne može razvoj biti na temelju toga što ne plaća svojim vjerovnicima. U poslovnom sam ga pogledu cijenio.”

Kako komentirate da za Smokvicu Todorić nije uplatio ni kune koncesije?

“Moj odnos s ministrom pomorstva nije bio dobar jer su se koncesije naplaćivale samo 20 posto. Još su i bile sramotno niske. Imamo problem da se mnogi ministri bore kako samo trošiti, a nikad ne kako svoje prihove naplaćivati. I danas nije dobro, kad govorimo o koncesiji na pomorskom dobru, rijekama, jezerima, izvorima, to su ugovori koje treba revidirati. Imate mnoga izvorišta pitke vode koja su dana i ne plaća se koncesija. To je posao nadležnog ministra koji zaključuje ugovor. Neplaćanje znači raskid ugovora. To je neodgovorno od pojedinih ministra. Neprihvatljvio je da netko nije plaćao koncesije za te otoke.”

N1 Televizija