Linić: MOL i Rosnjeft su već dogovorili prodaju INA-e

Foto: N1

Gost Novog dana N1 televizije bio je bivši ministar financija Slavko Linić.

Uz sve što se događa ovog trenutku uz INA-u i MOL, vidite li neki razvoj situacije? Što znači najava MOL-a da je spreman prodati dionice INA-e i s druge stane najava ruskog Rosnjefta da je zainteresiran za kupnju tih dionica INA-e?

“U isto vrijeme čujemo i Rosfnjet i MOL, to znači da su oni već do sada bili u kontaktu i da su među njima već dosta dobro odmakli pregovori i suglasnot da se MOL riješi dionica INA-e i prepusti ih Rosnjeftu. Ja u biti ove sadašnje najave kompanija vidim kao dobar dio pozitivnih pregovora između njih.”

Vjerujete da je gotovo sigurno da će doći do preuzimanja INA-e e od Rosnjefta?

“Smatram da bi moglo doći. Za hrvatsku stranu to je i najbolje rješenje. Znamo da MOL nije imao ozbiljne namjere uložiti ni u jednu rafineriju, odrekao se Sirije, jako malo ulaže u Jadran. Njihov cilj je bio probiti se trgovački na hrvatsko tržište. Oni su to učinili i sada se žele riješiti INA-e. S druge strane ruska kompanija želi svoj prodor na Jadran i mislim da su se poklopili ti interese. S druge strane, same najave Rusa da će se ulagati su najbolje rješenje za INA-u.”

Kako gledate na prošlogodišnju najavu premijera Plenkovića da će Hrvatska otkupiti INA-u od MOL-a?

“Ta najava je bila samo jasna poruka da su nezadovoljni MOL-om kao partnerom. Same silne arbitraže, da se nalaze na svjetskim sudovima, a ne za stolom, pokazuju da je vrijeme da se raziđu. Smatram da hrvatska strana nije u stanju pregovarati s MOL-om jer će oni ucjenjivati kada vide hrvatski interes. A Hrvatska i nema dovoljno novaca za ulaganja.”

Što za Rosnjeft znači ulazak u INA-u. Trebamo li biti oprezni?

“Moramo shvatiti da je to dobrim dijelom hrvatska nafta, hrvatski plin i ono što je nama bitno je da se obnove nalazišta, ulaže u nalazišta, dobit ćemo veću količinu plina, možda i nafte, dobit ćemo derivate proizvedene u Hrvatskoj što znači i bolje cijene. Rusima nije bitno hrvatsko tržište, nego Mediteran. Doći će sa svojom naftom i plinom i tu proizvoditi derifate. Poklopit će se njihovi interesi s hrvatskim interesima. Ja polazim od osnove da ne dolaze derivati. Što je radio MOL? Vukao svoje derivate. To su neprijatelji koji su nam osvajali tržište i uništvali inu. To moramo promijeniti, Rusi to mijenjaju.”

Postoje li tu i politički interesi?

“Dolazi do otvaranja Europe prema Rusiju. Da će ruski plin dolaziti u Njemačku i Hrvatsku pokazuje da se odnosi mijenjaju. Po čemu bismo mi bili pametniji od Njemaca? Nama treba siguran izvor da bismo mogli zaposliti rafinerije i te derivate izvoziti po Europi. Ne vidim problema da bi se Hrvatska drugačije odnosila prema Rusiju.”

Američka strana zagovara LNG na Krku?

“Ja sam osoba koja je protiv plovnog objekta kojeg gura američka strana. Nema posla za hrvatske građevinare, montažere i opremaše. To je uvoz opreme negdje iz svijeta. S druge strane neću govoriti da je ekološki teže od kopnene varijante. Mi moramo vidjeti što je hrvatskoj strani bolje, ja tvrdim da je kopnena varijanta bolja.

Moramo zaposliti politiku, zaposliti hrvatske tvrtke. Samo tako raste proračun, dolazi do gospodarskog rasta.

Naš terminal i neće biti tako velik. Bit će to daleko manji terminal. Moramo shvatiti da dolaskom ruskog plina u Njemačku mi moramo zaboraviti na važnost našeg LNG-a za Europu. Putokaz nam mora biti ponašanje Njemačke, sigurno dolazi ruski plin u Europu. Nama je svejedno koja je strana, ali moraju ulagati u rafinerije.”

Je li moguće da INA dođe u poziciju Agrokora koji je bio kreditiran od ruskih banaka?

“Ja polazim od toga da je u ovom trenutu bitno da naučimo lekciju, a ta lekcija je da su MOL-ovci imali pravo potpunog upravljanja, da je hrvatska bila razvlaštena. To je bila odgovornost Sanaderova kabineta koji je potpisao te ugovore. Ako uđu Rusi, mi samo morao promijeniti ugovore. Najveća korist od ruske strane će biti povratak sirijskih polja. Ja vidim tu puo koristi.”

N1