Lila tjedan ženskog zdravlja: Besplatno testiranje žena na HPV

U sklopu ovogodišnjeg “Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja” od 14. do 18. svibnja, u Onkološkoj ambulanti Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj 240 žena moći će besplatno i bez uputnice obaviti testiranje na humani papilloma virus (HPV), koji je najčešći uzročnik raka vrata maternice, a od njega u Hrvatskoj svaki treći dan umre jedna žena, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u povodu Lila tjedna.

Svim ženama koje to nisu učinile u zadnje tri godine bit će napravljen i PAPA test.

“Lila tjedan” je javno-zdravstvena akcija kojom ženama želimo poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe već da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom. U Lila tjednu bavit ćemo se ženama i tzv. ženskim bolestima: karcinomom dojke, jajnika i vrata maternice, rekla je predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera, koja je i sama preboljela rak dojke.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je kako se kod spolno aktivnih žena pretpostavlja da je postotak zaraženih HPV-om između 60 i 70 posto, no samo 10 posto njih razvije trajnu infekciju HPV-om iz čega se razviju preinvazivne i invazivne lezije vrata maternice. Najveći broj, oko 90 posto infekcija HPV-om, spontano prolazi, kaže Ćorušić.

Voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb Višnja Matković istaknula je kako se prosječna životna dob bolesnica oboljelih od raka jajnika, koja je prije iznosila 62 godine, u zadnjih godinu dana spustila na 58 godina. Isto vrijedi i za rak vrata maternice, gdje je najveća skupina bolesnica u dobi između 30 i 40 godina, pa je važna prevencija svih vrsta ginekoloških tumora.

Kad je riječ o raku dojke, onkologinja iz KBC-a Zagreb Paula Podolski rekla je kako žene trebaju voditi računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti, uravnoteženoj prehrani,  izbjegavati konzumacije alkohola i pušenja, te obavljati redovite preglede dojki i ginekološke preglede.

U žena starijih od 40 godina redoviti mamografski pregledi su najučinkovitiji način ranog otkrivanja maligne bolesti. Tada su rezultati liječenja najbolji, maligna bolest je s visokom vjerojatnošću izlječiva, rekla je Podolski. (Hina)