Povezite se

Vijesti

Lila tjedan ženskog zdravlja: Besplatno testiranje žena na HPV

Objavljeno

-

U sklopu ovogodišnjeg “Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja” od 14. do 18. svibnja, u Onkološkoj ambulanti Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj 240 žena moći će besplatno i bez uputnice obaviti testiranje na humani papilloma virus (HPV), koji je najčešći uzročnik raka vrata maternice, a od njega u Hrvatskoj svaki treći dan umre jedna žena, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u povodu Lila tjedna.

Svim ženama koje to nisu učinile u zadnje tri godine bit će napravljen i PAPA test.

“Lila tjedan” je javno-zdravstvena akcija kojom ženama želimo poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe već da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom. U Lila tjednu bavit ćemo se ženama i tzv. ženskim bolestima: karcinomom dojke, jajnika i vrata maternice, rekla je predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera, koja je i sama preboljela rak dojke.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je kako se kod spolno aktivnih žena pretpostavlja da je postotak zaraženih HPV-om između 60 i 70 posto, no samo 10 posto njih razvije trajnu infekciju HPV-om iz čega se razviju preinvazivne i invazivne lezije vrata maternice. Najveći broj, oko 90 posto infekcija HPV-om, spontano prolazi, kaže Ćorušić.

Voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb Višnja Matković istaknula je kako se prosječna životna dob bolesnica oboljelih od raka jajnika, koja je prije iznosila 62 godine, u zadnjih godinu dana spustila na 58 godina. Isto vrijedi i za rak vrata maternice, gdje je najveća skupina bolesnica u dobi između 30 i 40 godina, pa je važna prevencija svih vrsta ginekoloških tumora.

Kad je riječ o raku dojke, onkologinja iz KBC-a Zagreb Paula Podolski rekla je kako žene trebaju voditi računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti, uravnoteženoj prehrani,  izbjegavati konzumacije alkohola i pušenja, te obavljati redovite preglede dojki i ginekološke preglede.

U žena starijih od 40 godina redoviti mamografski pregledi su najučinkovitiji način ranog otkrivanja maligne bolesti. Tada su rezultati liječenja najbolji, maligna bolest je s visokom vjerojatnošću izlječiva, rekla je Podolski. (Hina)

Nastavi pregledavati
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Crna Kronika

Strašno !!! U jezeru u Zagorju se utopila dvojica maturanata

Published

on

Izvor: Zagorje.com

Prlikom kupanja u Bedekovčanskim jezerima smrtno su stradala dvojica mladića u dobi od 17 i 18 godina, izvijestila je Policijska uprava Krapinsko-zagorska.

Kako javlja Zagorje.com iz vode su ih izvukli bedekovčanski vatrogasci, koja je bila duboka i mutna.

Nakon pokušaja reanimacije, hitnom su prevezeni u bolnicu, no ipak su izgubili bitku za život.

Najžalosnije je to, da su mladići nakon podjele svjedodžbi u SŠ Krapina biciklima se odvezli do bajera na osvježenje i slavlje, koje je nažalost završilo kobno.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Prosvjed u Beogradu, incidenti ispred Skupštine Srbije

Published

on

U nekoliko gradova Srbije i u petak navečer održavaju se antivladini prosvjedi, potaknuti prije tri dana epidemiološkom i političkom situacijom u zemlji, a ispred Skupštine Srbije su nešto poslije 21 sat počeli incidenti.

Večeras je i prosvjednika i policije manje nego prethodnih dana. Ispred zgrade srbijanskog parlamenta postavljena je metalna ograda, a nakon što je stotinjak agresivnih prosvjednika pokušalo ući u parlament, na platou ispred zgrade Skupštine raspoređene su postrojbe žandarmerije i policije.

Prosvjed je počeo mirno, uz blokadu prometa ka središtu grada, a nekoliko skupina agresivnih prosvjednika, od kojih neki s ‘fantomkama’ na licu, bili su vrlo agresivni i prema izvjestiteljima beogradskih medija i u naguravanju potisnuli novinare sa stubišta ispred Skupštine.

Prosvjednici su razbili prozore na zgradi parlamenta.

Oko 21:45 policiji je počelo pristizati pojačanje.

Policija je ranije priopćila da je nakon napada i uboda nožem u svađi ispred parlamenta uhapšen napadač (47) koji je ozlijedio tridesetdvogodišnjeg muškarca. 

Ucitavanje vijesti

Split

U Splitu mimohod za žrtve Srebrenice – 25 ruža bačeno u more

Published

on

Bošnjačke udruge u Splitu organizirale su u petak navečer tradicionalni “Mimohod 8372” u spomen na žrtve Srebrenice  a s Rive je u more bačeno 25  ruža kao simbol 25 godina od masakra u Srebrenici u ljeto 1995. što su ga počinile srpske postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Sudionici “Mimohoda 8372” šetajući središtem Splita i Rivom nosili su višemetarski transparent s natpisom “25 godina – ne zaboravi Srebrenicu”, te državne zastave Hrvatske i Bosne  Hercegovine.

Većina sudionika jednosatnog mimohoda nosila je zbog epidemioloških razloga i zaštitne maske.
Organizator splitskog mimohoda za žrtve Srebrenice Kadro Kulašin najavio je da će bošnjačke udruge u Splitu potaknuti u gradskim i županijskim tijelima da se jedna ulica u Splitu nazove po Srebrenici.
“Mi Bošnjaci u Republici Hrvatskoj na spomen Srebrenice se naježimo, ali isto tako i na spomen  Vukovara, Škabrnje, Ahmića, Stupnog Dola  Trusine, Vareša, Sarajeva   Prijedora, Manjače, Goražda Foče i svih drugih  gradova gdje su nevini bili žrtve,” kazao je Kulašin.
Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitu Edin Nurkić rekao je da se ovakvim mimohodom kao što je u Splitu, izražava i izvan Bosne i Hercegovine suosjećanje za srebreničke žrtve i podrška onima koji tuguju za svojim najmilijim stradalim u Srebrenici.

Nurkić je podsjetio kako je Haaški sud presudio da je na području Srebrenice počinjen srpski genocid.
“U Srebrenici se dogodio genocid i neljudski čin i mi to, nažalost, moramo osvijestiti kako se takvo što više ne bi ponovilo,” rekao je Nurkić.
I splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je sudjelovao u mimohodu za srebreničke žrtve, istaknuo je kako je potrebno njegovati kulturu sjećanja i poštivanja žrtvi, jer tako potičemo svijesti da se takav zločin kao što je bio u Srebrenici, više nigdje i nikomu ne odgodi.
“Nama Hrvatima nije teško razumjeti što znači žrtva Srebrenice jer se sjetimo Vukovara, Škabrnje i svih zločina koji su zavili u crno mnoge obitelji i ostavili brojne majke  koje plaču. Prije dva dana sjetili smo se smrti vukovarske majke Kate Šoljić, čija su četiri sina poginula od velikosrpske fašističke čizme koja je napravila veliko zlo i u Srebrenici,” kazao je Krstulović Opara.
Damir Gabrić, izaslanik splitsko-dalmatinskog župan Blaženka Bobana, istaknuo je da se u Srebrenici dogodio jedan od najvećih pokolja u povijesti Europe.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije