Povezite se

Vijesti

Lila tjedan – tjedan ženskog zdravlja: Besplatno testiranje na HPV za 1200 žena

Objavljeno

-

Udruga “Nismo same” po treći puta provodi “Lila tjedan – tjedan ženskog zdravlja”, u sklopu kojega je od 6. do 12. svibnja u šest bolnica organizirano besplatno testiranje za 1200 žena na humani papiloma virus (HPV).

“Lila tjedan“ je javno-zdravstvena akcija kojom ženama želimo poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaborave na sebe i da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom. Nažalost, u Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru tri žene, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice, istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica udruge Ivana Kalogjera.

Besplatno testiranje bez uputnice

Besplatno testiranje provodit će se u KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KBC-u Osijek, KBC-u Rijeka, KBC-u Split i sisačkoj bolnici Dr. Ivo Pedišić, a žene će testiranje moći obaviti bez uputnice. 

“Iznimno smo ponosni što smo u lanjskoj kampanji spasili 21 život, kao i da smo ove godine projekt proširili i na druge gradove. Od 120 žena, koliko ih je lani pristupilo besplatnom testiranju HPV testom, kod njih 21 u obrisu vrata maternice pronađen je HPV”, rekla je Kalogjera.

Govoreći o raku jajnika, voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb Višnja Matković naglasila je da za tu bolest nema preventivnih pregleda ni ranih simptoma bolesti, pa se ona  kod više od dvije trećine bolesnica otkrije u trećem i četvrtom stadiju. Tada su i mogućnosti radikalnog kirurškog zahvata ograničene, pa sve bolesnice nakon operacije idu na kemoterapiju koja se danas kombinira s imunoterapijom.

Matković je istaknula da se lani u Petrovoj bolnici na testiranje odazvalo 120 žena, iako je bilo osigurano 240 testova.

Ginekologinja u sisačkoj Općoj bolnici Željka Josić podsjetila je da se radi o kampanji kojoj je cilj otkriti maligne bolesti na vrijeme. “Godišnje 280 žena oboli od karcinoma vrata maternice, a oko stotinjak žena, nažalost, umre. Prevencija je izuzetno dostupna, to je jednostavna pretraga koja može spasiti život”, rekla je Josić.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar istaknuo je kako je Hrvatska  na predzadnjem mjestu u prevenciji među 28 zemalja Europske unije. Prevencijom nećemo dobiti brze rezultate, no spasit ćemo mnogobrojne ljudske živote.

Program prevencije nije atraktivan političarima

“Nažalost, program prevencije nije atraktivan političarima, jer su pravi rezultati vidljivi tek za deset, 15 ili 20 godina, pa im to nije prioritet”, kazao je Šostar.“ 

Nastavni zavod za javno zdravstvo jedina je institucija u Hrvatskoj koja posjeduje mobilni mamograf koji će prvoga dana Lila tjedna, 6. svibnja, od 15 do 17 sati biti smješten na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, gdje će i žene bez uputnice moći napraviti mamografski pregled. 

Testiranja će se provoditi u KBC-u Zagreb u Onkološkoj ambulanti Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, od 6. do 12. svibnja, svaki dan od 13 do 15 sati. U isto vrijeme, testiranje će svakodnevno provoditi i Služba za ginekologiju i opstetriciju OB Dr. Ivo Pedišić u Sisku. U KBC-u Rijeka testiranju će se moći pristupiti u općoj ginekološkoj ambulanti, svakoga dana od 10 do 13 sati.  

Termine testiranja u ostalim bolnicama udruga će objaviti tijekom idućeg tjedna na svojoj internet stranici i društvenim mrežama. Za mamografski pregled može se naručiti također putem udruge “Nismo same”.

Svijet

Kanada: Pacijenti u domovima za starije uzaludno mole za pomoć

Published

on

Vojnici koji pomažu u domovima za starije u jeku pandemije koronavirusa u Kanadi, vidjeli su da osoblje ostavlja pacijente u prljavim pelenama, ignorira pozive u pomoć te koristi nesteriliziranu opremu, pokazalo je izvješće objavljeno u utorak.

U domovima za starije umrlo je oko 80 posto svih preminuli od koronavirusa u Kanadi.

Stanje je u pokrajinama Ontariju i Quebecu, gdje pomaže oko 1400 vojnika, posebno teško.

Službeno izvješće oružanih snaga o pet najsnažnije pogođenih domova u Ontariju otkriva da su pacijenti ostavljani u pelenama s fekalijama, te da su im po sobama hodali žohari i mravi.

Zamijećeno je i da su “pacijenti zapomagali za pomoć a osoblje nije odgovaralo između 30 minuta i dva sata”, kaže službeno izvješće.

“To mi je izvješće od svih koje sam dosad pročitao u cijelom svom životu najviše slomilo srce”, rekao je premijer Ontarija Doug Ford, u jednom trenutku na rubu suza.

Ford je obećao kompletnu istragu i priznao da je sustav skrbi urušen i desetljećima zanemarivan prije nego je koronavirus prelio čašu.

“Ja ću popraviti taj sustav, bez obzira koliko to stajalo”, rekao je Ford, pozivajući saveznu vladu na financiranje. Kanadskih 10 provincija ima jurisdikciju nad zdravstvom.

Premijer Justin Trudeau rekao je da je šokiran i bijesan zbog sadržaja izvješća, ponovivši da Kanada mora učiniti puno više u brizi za stariju populaciju.

I Quebec i Ontario zatražili su od vojske da ostane duže nego je inicijalno planirano, a federalna vlada s tim će se vjerojatno složiti, rekao je Trudeau.

Kanada ima oko 87.000 zaraženih i 6700 smrtnih slučajeva od covida-19.

Već ranije ovaj mjesec Trudeau je govorio o potresnim tragedijama u domovima, spominjući nedostatak osoblja i brojne prekovremene sate onih koji rade.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Srbija zabranila slijetanje aviona crnogorske aviokompanije u Beograd

Published

on

Uprava civilnog zrakoplovstva u Srbiji zabranila je u utorak slijetanje aviona crnogorske nacionalne kompanije na beogradski aerodrom, piše srbijanski dnevnik Blic. 

Blic navodi da je odluka  da se avionima Montenegroairlinesa ne dozvoli slijetanje u Beograd u zračnu luku Nikola Tesla rezultat reciprociteta jer je vlada Crne Gore u ponedjeljak najavila otvaranje crnogorskih granica za više država, među kojima nema Srbije.

U obrazloženju ove odluke, do koje je došao Blic, piše između ostalog da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, dok s druge strane crnogorski državljani mogu bez problema ući u Republiku Srbiju.

„Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dvije države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog zračnog prometa”, stoji u obrazloženju koje navodi Blic.

Odluka srbijanskih vlasti stupa na snagu u srijedu, pa je u zračnu luku u utorak navečer sletio zrakoplov crnogorske kompanije sa 115 crnogorskih studenata, i oni će, kako navodi Blic, moći ostati u Srbiji.

Crnogorski premijer Duško Marković u ponedjeljak je najavio da će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a na tom popisu nema Srbije.

Takva najava izazvala je oštre reakcije u Srbiji, pa je premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala stanovnike te zemlje da ne ljetuju u Crnoj Gori, a šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić rekao je da je potez vlasti u Podgorici „smiješan i besmislen čin“.

Crna Gora je prije dva dana postala prva korona-free država u Europi, a vlasti te zemlje najavile su da će proglasiti kraj epidemije kada 28 dana uzastopno u toj zemlji ne bude potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom što se očekuje 2. lipnja.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Završeni radovi energetske obnove na upravnoj zgradi Komunaca i Privrede

Published

on

Radovi na energetskoj obnovi upravne zgrade Komunalca Petrinja i Privrede Petrinja su završeni, a obišao ju je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, zajedno sa Ivanom Kordić, pročelnicom Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja.

Gradonačelnik je tom prigodom istaknuo: „Čestitam Komunalcu i Privredi što su našli vremena i za sebe te djelatnicima koji su se uključili da ovaj projekt bude gotov, kao i izvođačima radova. Mislim da u ovim teškim trenucima koronavirusa i svih onih mjera koje imamo da je ovo jedan dobar događaj za Strategiju Grada Petrinje komunalnih poduzeća.

U Gundulićevoj ostaje komunalno poduzeće Komunalac, a Privreda se seli u Kotvu koju smo kupili za oko 4 milijuna kuna te mislim da je to jedna dobra investicija uz 2 milijuna kuna što smo odvojili za vrtić. To su objekti koji će dati ne samo sadržaj i neku vrstu samostalnosti, samobitnosti nego i svih ostalih udruga koje nemaju prostora. Veselim se što će se ovdje napraviti novi asfalt i nadam se da ćemo uspjeti zajedničkim radom još više oplemeniti standarde i uvjete živote grada.“ – zaključio je gradonačelnik.

Vlado Lovreković, direktor Komunalca d.o.o.

Vlado Lovreković, direktor Komunalca d.o.o., naglasio je: Ukupna investicija uređenja fasade, izmjene stolarije, tavanskih prostora i uređenje dvorišta iznosi oko 500 tisuća kuna. S uređenjem dvorišta krećemo slijedeći tjedan koje bi trebalo biti gotovo za sedam dana. Dobit ćemo više parkirnih mjesta za djelatnike i još pet mjesta za građane.“ – rekao je Lovreković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije