“Lijepa naša žabokrečina”

Piše: Pero Kovačević

Vjerujem da ste se upitali: Zašto živimo u zemlji u kojoj su jedino kriminal i korupcija organizirani. Riba smrdi od glave, zar ne.

Krenimo od Hrvatskog sabora, ali ne zaboravimo niti Andreja Plenkovića i njegovu kliku na vlasti hrvatsko- srpsku koaliciju sa Bandićevim žetončićima, HNS-om, Sauhom, Opačićkom i drugim uzdanicama Zorana Milanovića. Hrvatski sabor bi trebao biti predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti. Hrvatski sabor bi trebao biti mjesto odlučivanja, sučeljavanja i pronalaženja najboljih rješenja za napredak i prosperitet građana i zemlje. Nažalost Andrej Plenković, a ranije Zoran Milanović su zastupnike pretvorili u delegate, a Hrvatski sabor u skupštinu delegata. Naravno da ovaj delegatski model dvojice „vođa“ Plenkovića i Milanovića treba dokinuti. Zastupnici bi za svoj rad trebali odgovarati građanima, kako onima koji su glasali za njih tako i svim ostalima. Zastupnici bi trebali biti i raditi odnosno ponašati se kao predstavnici naroda i odgovarati narodu za svoj rad. Tako bi trebalo biti, ali tako nije.

Hrvatski sabor je voljom i postupcima najvećih političkih stranaka postao mjesto glasovanja, izvorište političke korupcije. Odgovornost za omalovažavanje institucije Hrvatskog sabora i omalovažavanje dužnosti saborskog zastupnika je na čelnicima velikih političkih stranaka i samim zastupnicima Hrvatskog sabora. Očito je kako stranke i većina zastupnika tretiraju građane kao “ovce za šišanje”. Odgovaraju li zastupnici za svoj rad narodu, biračima koji su ih birali-naravno da ne. Zastupnici mijenjaju dresove, izigravaju volju birača i još daju svečanu prisegu.

Evo, kako glasi tekst svečane prisege:”Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.”

Kad imamo takve zastupnike odnosno delegate, koji za svoj rad ne odgovaraju narodu-koji bi trebali predstavljati onda nam treba biti jasno. Kad imamo takvu nelegitimnu vlada koja nije odraz volje birača već prevara i obmana birača ne treba se čuditi zašto je u ovoj zemlji jedino orgniziran kriminal i korupcija.

Eto, zbog čega živimo u zemlji u kojoj je zdravstvo u kolapsu, u kojoj je gospodarsvo u kolapsu iz koje mladi bježe u inozemstvo. Zašto živimo u neuređenoj zemlji, gdje je načelo vladavine prava mrtvo slovo na papiru. Zašto živimo u zemlji u kojoj su jedino kriminal i korupcija organizirani. Riba smrdi od glave,zar ne. Krenimo u radikalne promjene i dokinimo organizirani kriminal, delegatski sistem i dvostranačje.