Lijek za Parkinsonovu bolest – u svijetu priznat, Hrvatska uskraćuje novac za daljnja istraživanja

HRT

Prije dvije godine, gotove sve naslovnice najavile su senzacionalno otkriće naših znanstvenika. “Lijek iz garaže” trebao je pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti.

Iako mu je Europska komisija dva puta dala izvrsnu ocjenu, naši domaći ocjenjivači nisu mislili tako. Negativno su ga ocijenili i uskratili mu novac. “Utrošili smo šest godina života i rada – 36.500 sati rada. Sve smo sami financirali, potrošili smo više od 10 milijuna kuna – nemamo tih novaca, digli smo kredite, posuđivali smo novce od obitelji i prijatelja”, rekla je Ljiljana Sović Brkičić iz BLC PHARMACEUTICA d.o.o.

Prošlo je osam godina samostalnog hoda po mukama dvoje hrvatskih znanstvenika. Njihova ideja, koja je vodila do boljeg lijeka za Parkinsonovu bolest, u jednom trenutku bila je na korak do ostvarenja. “Htjeli smo napraviti novu, bolju formulaciju tog lijeka, kada smo ga napravili shvatili smo da imamo tehnologiju koja se može primjeniti i na druge lijekove.

Ovo je priča za farmaceutsku industriju, mi smo bili u kontaktu s velikom farmaceutskom industrijom, njih interesira naš projekt i zainteresirani su za našu tehnologiju. Međutim, mi moramo napraviti još neka istraživanja da bismo mogli razgovarati s velikom farmacutskom industrijom “, dodaje Sović Brkičić.