Povezite se

Svijet

Liječnici užasnuti Trumpovom izjavom o ubrizgavanju dezinficijensa

Objavljeno

-

Američki predsjednik Donald Trump zgranuo je u četvrtak znanstvenu zajednicu izjavom kako bi se protiv koronavirusa moglo boriti ubrizgavanjem dezinficijensa u tijelo.

Znanstvena zajednica i brojni stručnjaci su optužili američkog predsjednika da je neodgovoran i da su njegove izjave “opasne”.

“To je apsolutno sulud prijedlog”, kazao je Paul Hunter profesor medicine na britanskom sveučilištu East Anglia.

“Možda nećete umrijeti od covida-19, ali od ubrizgavanja dezificijensa hoćete”, rekao je.

Trump je na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući rekao kako bi bilo “zanimljivo” provjeriti može li dezificijens ubiti virus u organizmu kao što ga ubija vani.

“Vidim da dezinficijensi ubiju virus u minuti. Jednoj minuti. Postoji li način da učinimo nešto tako, da ubrizgamo dezinficijens u tijelo pacijenata, nešto poput čišćenja”, rekao je Trump i ustvrdio da “dezinfekcijsko sredstvo, kad dođe do pluća, to ima ogroman učinak”.

“Bilo bi zanimljivo to provjeriti. Meni zvuči zanimljivo”, rekao je Trump.

Njegovi prijedlozi su izazvali lavinu reakcija znanstvene zajednice.

“Ta ideja o ubrizgavanju bilo kojeg proizvoda za čišćenje u tijelo je neodgovorna i opasna”, rekao je za NBC pulmolog Vin Gupta i upozorio da je korištenje dezinficijensa jedna od najčešćih metoda samoubojstava.

Planule su i društvene mreže.

“Na isti način bi i samozapaljenje mogla biti jedna korisna alternativa”, sprdao se francuski istraživački institut Immunopole u Marseilleu.

“Prestanite prenositi Trumpove konferencije za medije o koronavirusu. Opasne su po život drugih. I molim vas, ne pijete i ne ubrizgavajte dezinficijens”, zavapio je na Twitteru Walter Shaub, bivši direktor Ureda za etiku u vrijeme mandata Baracka Obame.

“Trumpove presice su opasnost za javno zdravlje. Slušajte stručnjake i ne pijte dezinficijense”, tvitao je Robert Reich, bivši ministar rada u mandatu Billa Clintona.

“Potpuno je u krivu, ali je i neodgovoran“ napisao je dr. Eugen Gu, čiji je laboratorij angažiran na testiranju pacijenata na koronavirus.

“Dezinficijensi bez daljnjega ubijaju stanice virusa, ali ne u onom slučaju kada se Sars-Cov-2 nalazi u organizmu živih bića, zato što bi kemikalije u tom slučaju ubile i zdrave stanice pacijenta, što bi sigurno dovelo do smrti”, naglasio je.

I tvrtka Reckitt Benckiser koja proizvodi dezinfekcijska sredstva Lysol i Dettol reagirala je na Trumpove riječi i upozorila da se dezinficijensi ne bi smjeli primjenjivati na ljudima ubrizgavanjem ili konzumacijom.

Osim dezinficijensa, Donald Trump je kao metodu u borbi protiv virusa spomenuo i sunčanje, odnosno korištenje UV zraka ili “vrlo jakog svjetla”.

Izraz lica dr. Deborah Birx, jedne od ključnih savjetnica predsjednikovog stožera za borbu protiv virusa, njezina nevjerica i šok u vrijeme Trumpova govora, postao je viralan na društvenim mrežama.

Svijet

Auschwitz traži donacije nakon što je koronavirus pogodio financije

Published

on

Bivši logor u Auschwitzu moli za donacije nakon što je bio primoran zatvoriti vrata za posjetitelje zbog pandemije koronavirusa.

Spomen područje ima zadaću očuvati koncentracijski logor koji je tijekom Drugog svjetskog rata na poljsko tlo smjestila nacistička Njemačka. Više od 1.1 milijuna ljudi, uglavnom Židova, izgubilo je živote u plinskim komorama u logoru ili od gladi, hladnoće i bolesti.

Memorijal je zatvoren za posjetitelje od 12. ožujka. Prošle godine posjetilo ga je oko 2.3 milijuna ljudi. Postoji nada da će se otvoriti početkom srpnja.

“U ovim teškim trenucima, ne možemo odbaciti naše prethodne uspjehe ili usporiti svoj posao održavanja i građenja sjećanja koje je jedini lijek za budućnost”, izjavio je direktor muzeja Piotr Cywinski.

Muzej treba donacije kako bi nastavio s edukativnim i istraživačkim projektima, nakon što im je budžet za 2020. “propao”. U 2019. imao je proračun od 113.9 milijuna zlota (193 milijuna kuna).

Konzervacija logora nije ugrožena, kažu u upravi s obzirom na to da njegov rad podržava fondacija Auschwitz-Birkenau koja je u 2020. udvostručila financijsku podršku.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Trudeau: Kanađani “užasnuti” događajima u SAD-u

Published

on

Na novinarsko navaljivanje da komentira ponašanje Donalda Trumpa u proturasističkim prosvjedima, kanadski premijer Justin Trudeau ostao je u utorak šutjeti više od 20 sekundi, nakon čega je rekao da Kanađani “užasnuti” prate stanje u Sjedinjenim Državama.

Na dnevnoj tiskovnoj konferenciji novinar ga je upitao što misli o izjavi američkog predsjednika dan ranije u kojoj je zaprijetio da će u pomoć pozvati vojsku kako bi zaustavio nerede te o ispaljivanju suzavca u Washingtonu kako bi Trump mogao doći pred crkvu i fotografirati se.

Novinar ga je upitao i zašto sustavno odbija komentirati ponašanje Donalda Trumpa s kojim je u zamršenim odnosima i kakvu poruku to šalje stanovništvu.

Premda je inače brz u odgovorima na novinarska pitanja, Trudeau je zastao i odgovorio tek nakon više od 20 sekundi. 

“Užasnuti smo i zaprepašteni dok pratimo što se događa u SAD-u”, rekao je napokon, ponavljajući prošlotjednu izjavu o širenju nasilnih prosvjeda u toj zemlji nakon smrti Georgea Floyda za koju je odgovoran bijeli policajac.

“Ovo je trenutak kada ljude treba ujediniti”, dodao je Trudeau, ne spominjući ime američkog predsjednika. “Ovo je trenutak u kojem treba slušati i doznati koje su to nepravde koje, unatoč napretku, postoje već godinama, pa i desetljećima.”

Trudeau je, kao što je činio i ovih dana, opetovao da u Kanadi još puno toga treba učiniti u suzbijanju rasizma.

“I mi u Kanadi imamo velike izazove: sustavnu diskriminaciju, što znači da se naši sustavi, institucije, mjere, sve što provodimo, ne odnose na jednak način prema svim Kanađanima”, rekao je Trudeau.

Usto je upozorio da nije dobro uspoređivati se sa susjednom Amerikom pozivajući da se “ne gleda samo na razlike u odnosu na SAD i kaže ‘ah, ovdje je puno bolje’ “.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Moskva zgrožena policijskim nasiljem nad novinarima u SAD-u

Published

on

Rusija je u utorak rekla da je “zgrožena” nasiljem američke policije nad novinarima a napose nad suradnicom ruske agencije Sputnjik, napadnutom dok je izvještavala o neredima što potresaju Sjedinjene Države.

“Zgroženi smo neprekidnim nasiljem koje američka policija provodi nad stranim novinarima koji izvještavaju o prosvjedima”, ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je napose spomenula slučaj Nicole Russell, suradnice ruske državne agencije Sputnjik, koju je policija u ponedjeljak pogodila gumenim metkom a njezin pripadnik ju je  “srušio na tlo i doslovno gazio” premda je pokazala novinarsku iskaznicu. Ministarstvo napominje da je novinarka “zadobila brojne ozljede”.

Rusija ističe da se takva “sramotna i nezakonita brutalnost” događala blizu zidova Bijele kuće u Washingtonu.

“Sa zabrinutošću primjećujemo da je stanje medijskih sloboda u SAD-u svakim danom sve gore”, ističe ruska diplomacija pozivajući američke dužnosnike da učine sve kako bi zaustavili “policijsku samovolju” prema novinarima.

Američke gradove već tjedan dana potresaju neredi, pljačka i sukobi s policijom nakon smrti crnca kojemu je bijeli policajac koljenom prikliještio vrat i ugušio ga.

Prosvjednici prosvjeduju protiv rasizma, prekomjerne uporabe sile policije i društvene nejednakosti.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije