Liječnici predlažu djelomično zatvaranje

Zabrinuti razvojem epidemiološke situacije, sve više liječnika traži od Vlade uvođenje strožih mjera.

Liječnici su jako zabrinuti razvojem epidemiološke situacije jer svjedoče sve većem priljevu teško oboljelih od COVID-19. Razočarani su i ljutiti jer se ne poduzimaju strože epidemiološke mjere kako bi se širenje zaraze zauzdalo.

Uz HUBOL, Hrvatsku liječničku komoru i KoHom, zajedničkim apelom Vladi obratili su se i čelnici Infektološkog te Epidemiološkog društva.

Dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, predlaže i konkretne mjere koje bi bile alternativa potpunom zatvaranju.

“Srednje bi škole dva ili četiri tjedna trebale imati online nastavu. Noćne klubove i barove treba staviti pod strogi nadzor, masovno rade ilegalno. Kafićima i restoranima trebalo bi subvencionirati najmove terasa i sufinancirati grijače za terase ili troškove struje kako bi se što manje boravilo u zatvorenim prostorima. Treba ograničiti i rad vjerskih objekata jer to su mjesta gdje se ljudi ne pridržavaju mjera, puno infekcija krenula je s misa…”.

“Nismo zadovoljni, potrebno je oštrije djelovati. Ako Austrija, Njemačka i Švicarska poprilično kažnjavaju nenošenje maske ili njezino nošenje ispod nosa, ne znam zašto mi ne možemo. Mjere su nedovoljne i potrebne su strože, to smo jasno rekli”, kaže dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Liječničkog sindikata, donosi Večernji list.