Povezite se

Vijesti

Liječnici neće u Vukovarsko-srijemsku županiju unatoč brojnim pogodnostima i dobrim plaćama

Objavljeno

-

Već niz godina istočna Slavonija suočava se s nedostatkom liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, no u zadnje vrijeme taj problem eskalira jer sada, čini se, na istok Hrvatske ne želi doći nitko unatoč brojnim pogodnostima i dobrim plaćama, kojima vukovarsko-srijemski domovi zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji nastoje privući liječnike.

Najviše problema s popunjavanjem ordinacija obiteljske medicine imaju pogranična područja uz BiH i Srbiju, koja su poprilično izolirana i udaljena od najbližih gradskih središta Županje i Vinkovaca.

Nitko ne želi ići u mala sela

“Osigurali smo liječnicima na tom području i stanove koje smo u potpunosti uredili te su odmah useljivi, dok su plaćanje režijskih troškova spremne preuzeti tamošnje općine, ali nam se nitko ne javlja na natječaje. Mala su to sela, izolirana i udaljena od gradskih središta i jednostavno tamo nitko ne želi ići”, žali se ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić.

Trenutačno u županjskoj Posavini nedostaju četiri liječnika od kojih dva za popunjavanje timova u Gunji i po jedan za Posavske Podgajce – Rajevo Selo i Županju.

Lešić navodi kako interesa za dolazak na područje županjske Posavine nema ni kod liječnika u susjednoj BiH i Srbiji, pa smatra da bi u takvoj situaciji trebala uskočiti država i ponuditi liječnicima, koji iskažu volju za rad u rubnim područjima, dodatke na plaću.

“Doktori su nam i prije znali doći pa ostajati po godinu, dvije i onda bi otišli za boljom ponudom. Na to smo već navikli. Međutim, sada uopće ne dolazi nitko već svi odmah žele na specijalizacije. Prije se znalo – da bi išao na specijalizaciju moraš prvo provesti godinu – dvije na stažu u obiteljskoj medicini. Danas svi preskaču taj korak i odlaze na specijalizacije, koje dugo traju, i dok nam se specijalizanti ne vrate mi se moramo snalaziti”, ističe Lešić.

Za razliku od ordinacija obiteljske medicine, Dom zdravlja Županja dobro je pokriven specijalističkim timovima pa provodi i fizikalne terapije za koje se prije moralo ići u vinkovačku bolnicu.

Na vukovarskom području dosta ambulanti ispod standarda od 1700 osiguranika

Probleme s osiguranjem potrebnog broja liječničkih timova na iločkom području imaju u Domu zdravlja Vukovar.

“Jednostavno nismo atraktivni. Imamo dobre uvjete za rad, dobro opremljene ordinacije, ali zainteresiranih liječnika za dolazak na ova područja nema”, kaže ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski.

Na vukovarskom, posebice na iločkom području, postoji dosta ambulanti koje su ispod standarda od 1700 osiguranih osoba po timu u obiteljskoj medicini.

“Sada nam je najakutniji problem Bapska u kojoj imamo krasnu kuću za liječnika s vrtom i okućnicom. Međutim, u tome selu imamo samo 700 osiguranika. Još nam je pet ambulanti ispod standarda potrebnog broja osiguranika i u toj situaciji jako je teško naći nekoga tko je zainteresiran za rad u tim sredinama”, ističe Lohinski.

Problem nedostatka liječnika specijalista u Iloku riješen je tako da je osiguran primjeren prostor u koji dolaze onkolog, ginekolog i ostali potrebi specijalisti, a sve financira Grad Ilok kroz nadoknade doktorima.

U Vukovaru novčane stimulacije i stanovi za liječnike i sestre

Dom zdravlja Vukovar je među rijetkima u Hrvatskoj koji daje novčane stimulacije doktorima, svakih otprilike šest mjeseci, a Grad Vukovar je počeo u zadnje vrijeme dijeliti stanove liječnicima i medicinskim sestrama.

“Kod nas stanje nije tako loše, ali imamo osjećaj da cijelo vrijeme hodamo rubom. Zasad se pokrivamo, ali čim netko ode na godišnji odmor ili bolovanje u problemima smo”, navodi ravnatelj Doma zdravlja.

Ističe kako već godinama ne mogu naći inženjera medicinske biokemije. Na nedavno objavljeni natječaj opet se nitko nije javio, pa do daljnjega taj nedostatak u Domu zdravlja rješavaju angažiranjem stručnjaka iz vukovarske bolnice.

Kadrovske stanove liječnicima nude i u Domu zdravlja Vinkovci, ali i tamo je slaba potražnja za njima. 

Vinkovci: Kao da smo na kraju svijeta

“Kao da smo na kraju svijeta. Magistra farmacije biokemije tražimo već godinama. Znamo da ih ima nezaposlenih u Zagrebu. Nudimo im plaću od 10.500 kuna, ali nitko ne želi doći. Radije ostaju u Zagrebu i rade za 6500 kuna”, razočaran je ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci Petar Kulić.

Srećom, kaže, dobra je suradnja s vinkovačkom i vukovarskom bolnicom, kao i domovima zdravlja u Vukovaru i Županji, pa tamošnji kadrovi znaju uskočiti kada je potrebno.

Kulić je nezadovoljan i s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti kojim se privatna praksa uvodi u ambulante. U vinkovačkom Domu zdravalja strahuju da će biti privatizirane ordinacije s dostatnim brojem pacijenata, dok će domovima zdravlja ostati ordinacije u neatraktivnim, malim i udaljenim mjestima.

“Ordinacije u Tordincima i Slakovcima sigurno nitko neće privatizirati, već će ostati nama kao neprofitabilne. I što mi s njima da radimo? Ulazimo u gubitak? A s druge strane, obvezni smo osiguranicima pružiti najbolju zdravstvenu skrb koju možemo, i to činimo”, kaže Kulić.

Još se uvijek čeka da županijske vlasti donesu potrebne kriterije za primjenu novog zakona. “Morali bi naći zadovoljavajuća rješenja, međutim matematika i brojke su neumoljivi. Bojim se da bolji dani ne dolaze, ali dobra pokrivenost javnozdravstvenom mrežom ne bi smjela biti upitna. Uz koju cijenu, to ćemo tek vidjeti”, zaključuje ravnatelj vinkovačkog Doma zdravlja.

Vijesti

Divjak: Pozivam premijera i sindikate na dijalog

Published

on

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je u utorak na izvanrednoj konferenciji za novinare sindikate obrazovanja i premijera Andreja Plenkovića na dijalog, da pronađu kompromis i stave djecu na prvo mjesto.

“Od početka štrajka pokušavala sam pomiriti dva prava – pravo na kvalitetno obrazovanje učenika i pravo učitelja da se bore za svoj bolji materijalni status. Od danas to nije moguće pomiriti. Današnja situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi je rezultat igre moći između sindikata i premijera. Ja u tome ne želim sudjelovati”, rekla je Divjak.

Na kocki je budućnost učenika, ističe. Poziva sindikate obrazovanja i premijera da se izdignu iz sadašnjih pozicija i pronađu kvalitetan kompromis te da stave djecu na prvo mjesto jer su u protivnom svi gubitnici.

Upitana je li razmišljala o ostavci, uzvratila je kako je razmišljala o tome kako da ne doprinese kaosu, već učvrstiti put do rješenja.

“Neću se svrstati ni na čiju stranu. Imamo izostanak kvalitetnog dijaloga i to nije dobro. I to je dio nezadovoljstva koje iskazuju nastavnici”, ocijenila je ministrica.

Sindikati osnovnih i srednjih škola u utorak su najavili nastavak općeg štrajka do ispunjenja zahtjeva i prosvjede za vrijeme Kongresa Europske pučke stranke (EPP) te na Trgu svetog Marka i Trgu bana Jelačića.

Posljednju ponudu Vlade članovi sindikata i štrajkaši odbili su na referendumu velikom većinom.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Most: Zdravstvo Sisačko-moslovačke županije pred kolapsom

Published

on

Iz Mosta su u utorak upozorili kako zdravstvu Sisačko-moslovačke županije prijeti urušavanje zbog milijunskih dugova i gubitaka, kadrovskih problema i loše organizacije, pa će tražiti hitnu tematsku sjednicu Županijske skupštine na kojoj bi se predložile potrebne mjere kako bi se spriječio “potpuni kolaps”.

 Članovi Mostova Savjeta za zdravstvo su na konferenciji za novinare pod nazivom “Ima li lijeka za bolesno zdravstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji?” istaknuli kako je Opća bolnica u Sisku prezadužena, da se u njoj liječi sve manje ljudi jer joj je popunjeno tek 55 posto postelja.

 Novac se, tvrde, zakida primarnoj zdravstvenoj zaštiti, iako županija prednjači po broju oboljelih od tuberkuloze i gripe, a dvostruko je viša smrtnost dojenčadi od državnog prosjeka. Sve ove podatke, tvrde, županijske vlasti skrivaju od javnosti.

 Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja upozorila je kako je županijsko zdravstvo “pred kolapsom”, u kritičnom je i vrlo nestabilnom stanju s nedostatnim financijama i neodgovarajućim sustavom pružanja zdravstvene zaštite.

 Županiju proziva da neuspješno politički kadrovira i netransparentno transferira državni novac za zdravstvo, nema uvid u postojeće stanje, nema dugoročnu strategiju razvoja i smanjenja regionalnih razvojnih nejednakosti javnog i privatnog sektora.

 Koordinator Mostova Savjeta za zdravstvo Ivan Bekavac naveo je da se u sisačkoj Općoj bolnici liječi svega 43 posto pacijenata iz županije.

 “U ovoj županiji raste pojavnost tuberkuloze i gotovo dvostruko je viša od hrvatskog prosjeka, a među najvišima u Hrvatskoj, kao i stopa prijave gripe i to sa 137 oboljelih. Već treću godinu zaredom u zimskim mjesecima počinje epidemija svraba u Sisku i protegne se do proljeća. Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i štićenici doma za stare i nemoćne osobe“, istaknuo je Bekavac.

 Županijski vijećnik Petar Ćosić rekao je kako se lani bolnica dodatno dugoročno zadužila za 40 milijuna kuna, na račun izgradnje Središnjeg bolničkog paviljona i osiguranja vlastite likvidnosti. Upozorava kako se kroz prekoračenje rokova radova na tom paviljonu i značajnim povećanjem iznosa za radove dug može povećati na 150 milijuna kuna.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Otočac: Održana početna konferencija za medije vezano uz projekt energetske obnove Policijske postaje Otočac

Published

on

Energetska obnova Policijske postaje Otočac/Izvor: PP Otočac

U Policijskoj postaji Otočac danas je održana konferencija za medije u vezi projekta energetske obnove Policijske postaje Otočac.

Na konferenciji su sudjelovali načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, načelnik Policijske postaje Otočac Stjepan Dujmović, voditelj projekta iz Ministarstva unutarnjih poslova Darko Jagić, predstavnice tvrtke Euro Consulting d.o.o., stručne suradnice za pripremu i prijavu projekata Sanja Kanoti i Patricija Pepelnik, te predstavnik izvođača radova Branimir Tokić.

Na početku je načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan izjavio da je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ koji je objavljen u srpnju 2018. godine, Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odlučila sufinancirati projekte koji potiču mjere energetske obnove i rezultiraju smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na potrošnju prije provedbe navedenih mjera.

Izvor: PP Otočac

Načelnik Biljan istaknuo je da s ponosom možemo reći da je jedan od tih projekata i projekt „Energetske obnove zgrade Policijske postaje Otočac“, koja je izgrađena 1950. godine, te 1986. godine nadograđena i danas ne zadovoljava svojom energetskom učinkovitošću, a na žalost i u Domovinskom ratu ova policijska postaja pretrpjela je razna oštećenja, a provedbom mjera energetske obnove doprinijeti će se ne samo zaštiti okoliša, nego i poboljšanju uvjeta rada djelatnika.
Predstavnice tvrtke Euro Consulting d.o.o. kroz prezentaciju pojasnile su prisutnima o kakvom projektu se radi, a predstavnik izvođača radova upoznao je prisutne s fazama radova, te da je očekivani kraj svih radova kraj mjeseca ožujka 2020. godine.

Projekt se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru te Specifičnom cilju 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (PT 1) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2).

Projekt pridonosi ostvarenju ciljeva Direktive o energetskoj učinkovitosti (2012/27/EU), Dugoročne strategije za poticanje ulaganje u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske i Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. 

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je ukupno 25 Policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost svih projekata (25 projekata) energetske obnove sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 101.033.711,29 kn. 

Ministarstvo unutarnjih poslova je dana 31.01.2019. godine potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta pod nazivom Energetska obnova zgrade Policijske postaje Otočac, Ministarstva unutarnjih poslova RH, na adresi Vatrogasna 1, 53220 Otočac.

Ukupna vrijednost projekta sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 1.649.164,38 kuna, od čega se prihvatljivi troškovi projekta procjenjuju na 1.420.195,63 kuna. Iznos financijske potpore Europske unije iznosi 877.545,47 kuna.                                        

Projektom Energetske obnove zgrade Policijske postaje Otočac predviđa se poboljšanje energetskih svojstava zgrade u smislu uštede toplinske energije i toplinske zaštite koje obuhvaća zamjenu vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova i stropa prema negrijanom tavanskom prostoru, poboljšanje postojećeg sistema grijanja ugradnjom novih termostatskih ventila, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom LED rasvjetom te uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje električne energije i vode.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije