Liječnici masovno napuštaju osječki KBC

Pixabay

U posljednjih pet godina više od 60 liječnika napustilo je osječki KBC. Velik je to gubitak za 800 tisuća građana koji gravitiraju tom Kliničkom bolničkom centru. Ekipa HRT-a provjerila je razloge odlaska liječnika i je li doista stanje alarmantno.

Jedan od liječnika koji je nakon 25 godina odlučio otići iz KBC-a Osijek tvrdi da je jedan od razloga za to što “ni bivša ni sadašnja uprava ne rade dobro svoj posao te da su međuljudski odnosi sve lošiji”. Njegov kolega koji je osječku adresu zamijenio zagrebačkom dodaje kako se “olako rješavamo vrhunskih stručnjaka koji mogu još puno pružiti i unaprijediti struku.”

Iz Uprave KBC-a Osijek poručuju “da je to jedan proces koji se događa i njima, ali i drugim bolnicama u Hrvatskoj. “Čak neke bolnice imaju veći problem od KBC-a Osijek s odlaskom liječnika”, dodaju.

U Ministarstvu zdravstva pak sasvim drukčija priča. “Čini nam se da se trend preokreće. U posljednje vrijeme neki liječnici se i vraćaju prema Hrvatskoj”, tvrde oni.

No u HUBOL-u kažu da je od ulaska u Europsku uniju zemlju napustilo više od 500 liječnika. Da stvar bude bolja, na odlazak iz Hrvatske sprema se još 1447 liječnika.