Povezite se

Ličko-senjska županija

Ličko-senjska županija prva u Hrvatskoj donijela proračun za 2020.

Objavljeno

-

Izvor: LO

Ličko-senjska županija prihvatila je u srijedu na sjednici Županijske skupštine proračun za 2020. godinu, i to kao prva županija u Hrvatskoj, za razliku od prošle godine, kada su zbog nedonošenja proračuna bili provedeni izvanredni izbori, priopćeno je iz Ureda župana.

Proračun iznosi 382 milijuna kuna, od čega 90 milijuna izvornih prihoda, a župan Darko Milinović rekao je u izjavi za Hinu da su u odnosu prema prošloj godini smanjena izdvajanja za zaposlene u visini od 1,3 milijuna kuna.

“Posebno sam ponosan na umanjenje rashoda na ime plaća”, rekao je Milinović.

 Dodao je da je u županiji, kada je preuzeo dužnost, bilo 72 zaposlenih, a u proteklih godinu dana taj je broj smanjen na 58.

“Ovakvo smanjenje primjer je svim županijama da se regionalna uprava može racionalizirati”, smatra Milinović.

“Nadalje, iako smo s novom poreznom reformom izgubili milijun kuna, ipak smo za ulaganje u gospodarstvu osigurali 2,2 milijuna, 200.000 kuna u socijalne programe itd., sve zahvaljujući racionalizacijama”, zaključio je župan Milinović.

Ličko-senjska županija

Branislav Šutić (HDZ): „Sve je razrađeno, spremni smo za kampanju i pobjedu Kolinde Grabar Kitarović“

Published

on

Dr. sc. Branislav Šutić operativni direktor kampanje HDZ-a Ličko senjske županije za predsjedničke izbore Kolinde Grabar Kitarović

Dr. sc. Branislav Šutić operativni direktor kampanje HDZ-a Ličko senjske županije za predsjedničke izbore Kolinde Grabar Kitarović u razgovoru za Nacionalno.hr predstavio nam je dijelove poslova koje su odradili vezano za prikupljanje potpisa ali i o onom što tek predstoji.

Ipak, moramo napomenuti da je ne tako davno nekada najjači „bastion“ HDZ-a u Hrvatskoj bio baš u Ličko senjskoj županiji, no uslijed političkih razmimoilaženja tadašnjeg predsjednika ŽO HDZ LS Županije Darka Milinovića sa Središnjicom u Zagrebu, potom i njegovim isključivanjem iz stranke, te dolaskom Darka Nekića sadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu uprave kao povjerenika, potom i izabirom Marijana Kustića predsjednikom ŽO HDZ LS Županije, te nakon što su „teške riječi pale“, po svemu sudeći Ličko senjski HDZ politički se konsolidirao, vidljivo je uzeo neke nove, kažu modernije smjernice političkog djelovanja, i po sadašnjim pokazateljima ponovno postao jedinstven, i kao takav najjača politička stranka u Ličko senjskoj županiji.

U tom političkom „čišćenju“ zasigurno da je značajnu ulogu odigrao dr.sc. Branislav Šutić koji u „nogama“ imam itekako veliki broj političkih utakmica, stoga i ne čudi što je upravo baš on imenovan operativnim direktorom kampanje Kolinde Grabar Kitarović za Ličko senjsku županiju.

U razgovoru za naš portal Branislav Šutić kaže da su upravo u nedjelju navečer završili sa prikupljanjem potpisa za kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović i da je zaista veliki odaziv bio na čemu zahvaljuje svim članovima stranke, simpatizerima i građanima županije.

„Prikupili smo preko 5.000 potpisa koje ćemo danas ja i voditelj kampanje za Ličko senjsku županiju Marijan Kustić predati u Središnjicu. No kad je riječ o kampanji, mi imamo veća sada razrađenu situaciju u županiji, slijede još i pregovaranja s našim koalicijskim partnerima o podršci našoj predsjednici, a važno je već sada kazati da će predsjednica 18.12., biti u Ličko senjskoj županiji i posjetiti naše gradove i općine, i naravno bez ikakvih dilema, očekujemo pobjedu gospođe Kolinde Grabar Kitarović u Ličko senjskoj županiji a tako i u Hrvatskoj“, kazao je Šutić.

Koji bi mogli biti potencijalni koalicijski partneri, Šutić kaže da je sa voditeljem kampanje Marijanom Kustićem razradio i već dogovorio smjernice djelovanja prema koalicijskim partnerima ali i sa nekim  od nezavisnih predstavnika izvršne vlasti u Ličko senjskoj županiji.

Mi očekujemo da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već u prvom krugu pobijediti u Ličko senjskoj županiji a što se tiče Hrvatske, realno je očekivati da uđe u drugi krug, kazao je Šutić, te na naše pitanje s kim, odgovorio je da na to pitanje ne odgovara kao član HDZ-a, već kao čovjek koji se bavi politologijom i tom vrstom znanosti, te da misli da će Milanović biti u drugom krugu ali sa jako malim šansama da nešto napravi, jer Kolinda Grabar Kitarović bit će sigurna pobjednica.

Na našu konstataciju da ponašanje predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića ponekad, i to jako često, prelazi sve norme kulturnog ponašanja i komentiranja, Šutić kaže da će baš izbori pokazati da li je takav odnos i stil dobar za jednog kandidata.

„Mi smo uvjereni da je naša predsjednica naučila na takav stil ponašanja pojedinih političara pa tako i od Milanovića,  i to ju puno ne uzrujava, pogotovo kad je u pitanju Milanović jer on ne poznaje, što je to već jednom i pokazao, džentlmenske norme ponašanja prema jednoj dami, a kamo li prema jednoj instituciji i predsjednici. Birači su ti koji će reći svoju riječ, mi vjerujemo u apsolutnu pobjedu Kolinde Grabar Kitarović“, kazao je Šutić.

Građani Ličko senjske županije, to je vidljivo iz svakog razgovora, kako sa članovima naše stranke tako i sa običnim građanima da oni žele da im ponovno predsjednica bude Kolinda Grabar Kitarović, to se može osjetiti diljem naše županije, to slušamo od naših volontera, naših susjeda, uz kavu, prevladava opće mišljenje da je aktualna predsjednica zaslužila još jedan mandat s punim povjerenjem.    

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Zbog odluka gospićkog Gradskog vijeća na pomolu kriza vlasti?

Published

on

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević/D.P.

Na sjednici gospićkog Gradskog vijeća usvojene su u petak dvije odluke čija bi realizacija bitno narušila prihodovnu stranu prijedloga proračuna za 2020. godinu, a gradonačelnik Karlo Starčevića (HSP) u subotu poručuje da, ako one ne budu povučene, izgledni su izbori.

Naime, jučer je većinom glasova usvojena Odluka o ukidanju prireza u Gradu Gospiću i Odluka o ukidanju poreza na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima zbog čega, kako stoji na internetskoj stranici Grada, Gospić ostaje bez 3.588.000 kuna proračunskog prihoda.

„Ostanu li vijećnici HDZ-a i koalicijski partneri  pri takvom stavu i ne stave jučer usvojene odluke van snage jedino rješenje bit će novi izbori za gospićko Gradsko vijeće. Procedura proračuna pokrenuta je, a ja kao predlagatelj od svog prijedloga neću odustati, te će isključivi krivci za njegovo neusvajanje do 31. prosinca i krizu vlasti biti vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a“, izjavio je Starčević Hini.

Takvo ponašanje, kaže, podlo je ugrožavanje  najosjetljivijih skupina građana Gospića, jer sa umanjenjem prihoda za 3,5 milijuna kuna ne bi bilo sredstava za stipendiranje studenata, pripreme za maturu, potpore poduzetništvu. Ugrožen bi bio i projekt Raise Youth – za zapošljavanje mladih, nabavu školskih pribora za osnovnoškolce, financiranje produženih boravaka, Dječjeg vrtića, naknada za novorođenčad, socijalno ugroženih osoba, božićnice za umirovljenike i nezaposlene, financiranje Crvenog križa i drugih udruga, HGSS-a, vatrogastva, kulture, Razvojnog centra Ličko -senjske županije,  sufinanciranje EU projekata i drugo.

Naime, sukladno Zakonu o proračunu, gradonačelnik je uputio Prijedlog proračuna za 2020. godinu Gradskom vijeću Grada Gospića na javno savjetovanje, koje je završilo, samo je HGSS imao primjedbe, a ne i vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a.

Starčević: Izašlo se u susret birtijašima

„No na jučerašnjoj sjednici vijeća predložili su i usvojili ukidanje trošarina na alkoholna pića, tri posto poreza na potrošnju, i time izašli u susret birtijašima, a onemogućili da se ostvari moj predloženi proračun. Time se bitno narušila prihodovna strana proračuna i te su odluke provedive isključivo prije pokretanja procedure donošenja proračuna. Sada postoje samo dva načina da se izbjegne kriza i izbori – ili da ja povučem predloženi proračun, što ja neću učiniti, ili da oni na sjednici Gradskog vijeća ponište te svoje odluke”, poručio je Starčević.

On dalje objašnjava da je „obična floskula“ da će ukidanjem prireza biti znatno povećane plaće 4.200 zaposlenih građana i 1.058 umirovljenika „jer ukidanjem prireza sve prosječne plaće povećavaju se za neznatan iznos, a najviše profitiraju isključivo oni čiji su prihodi visoko iznad prosjeka RH i koji nemaju poreznih olakšica”. Čudi ga, kaže, da vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a nisu u stanju izračunati prirez poreza na dohodak i građanima dati točne informacije.

Sedamnaestoročlano Gradsko vijeće čini devet članova izabranih s koalicijske liste HDZ, HSS i HSP AS, šest članova Starčevićevog HSP-a te jedan iz SDP i jedan nezavisni.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Otočac: Održana početna konferencija za medije vezano uz projekt energetske obnove Policijske postaje Otočac

Published

on

Energetska obnova Policijske postaje Otočac/Izvor: PP Otočac

U Policijskoj postaji Otočac danas je održana konferencija za medije u vezi projekta energetske obnove Policijske postaje Otočac.

Na konferenciji su sudjelovali načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, načelnik Policijske postaje Otočac Stjepan Dujmović, voditelj projekta iz Ministarstva unutarnjih poslova Darko Jagić, predstavnice tvrtke Euro Consulting d.o.o., stručne suradnice za pripremu i prijavu projekata Sanja Kanoti i Patricija Pepelnik, te predstavnik izvođača radova Branimir Tokić.

Na početku je načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan izjavio da je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ koji je objavljen u srpnju 2018. godine, Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odlučila sufinancirati projekte koji potiču mjere energetske obnove i rezultiraju smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na potrošnju prije provedbe navedenih mjera.

Izvor: PP Otočac

Načelnik Biljan istaknuo je da s ponosom možemo reći da je jedan od tih projekata i projekt „Energetske obnove zgrade Policijske postaje Otočac“, koja je izgrađena 1950. godine, te 1986. godine nadograđena i danas ne zadovoljava svojom energetskom učinkovitošću, a na žalost i u Domovinskom ratu ova policijska postaja pretrpjela je razna oštećenja, a provedbom mjera energetske obnove doprinijeti će se ne samo zaštiti okoliša, nego i poboljšanju uvjeta rada djelatnika.
Predstavnice tvrtke Euro Consulting d.o.o. kroz prezentaciju pojasnile su prisutnima o kakvom projektu se radi, a predstavnik izvođača radova upoznao je prisutne s fazama radova, te da je očekivani kraj svih radova kraj mjeseca ožujka 2020. godine.

Projekt se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru te Specifičnom cilju 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (PT 1) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2).

Projekt pridonosi ostvarenju ciljeva Direktive o energetskoj učinkovitosti (2012/27/EU), Dugoročne strategije za poticanje ulaganje u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske i Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. 

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je ukupno 25 Policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost svih projekata (25 projekata) energetske obnove sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 101.033.711,29 kn. 

Ministarstvo unutarnjih poslova je dana 31.01.2019. godine potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta pod nazivom Energetska obnova zgrade Policijske postaje Otočac, Ministarstva unutarnjih poslova RH, na adresi Vatrogasna 1, 53220 Otočac.

Ukupna vrijednost projekta sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 1.649.164,38 kuna, od čega se prihvatljivi troškovi projekta procjenjuju na 1.420.195,63 kuna. Iznos financijske potpore Europske unije iznosi 877.545,47 kuna.                                        

Projektom Energetske obnove zgrade Policijske postaje Otočac predviđa se poboljšanje energetskih svojstava zgrade u smislu uštede toplinske energije i toplinske zaštite koje obuhvaća zamjenu vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova i stropa prema negrijanom tavanskom prostoru, poboljšanje postojećeg sistema grijanja ugradnjom novih termostatskih ventila, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom LED rasvjetom te uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje električne energije i vode.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije