Lekaj Prljaskaj: Kao izaslanica predsjednika Sabora bila sam ignorirana na otkrivanju spomenika Majci Terezi

Izvor: / Nacionalno/Dražen Prša

Saborska zastupnica pet nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora nazočila svečanosti otkrivanja spomenika Majci Terezi u Poreču, požalila se u petak kako je organizator tog događaja ignorirao činjenicu da je na svečanosti i izaslanik predsjednika Sabora, a da se na isti način prema njoj odnosio i bivši predsjednik države Stjepan Mesić.

Iako sam bila Vaša izaslanica, a i sama sam saborska zastupnica, organizator događanja, konkretno Idris Sulejmani iz Udruge Albanaca Grada Poreča – Parenzo, grubo je narušio elementarna pravila protokola na način da uopće nije spomenuo da se na manifestaciji nalazi izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, požalila se Lekaj Prljaskaj u pismu Gordanu Jandrokoviću.

“Među uglednim gostima(…) bio je i bivši predsjednik Mesić koji me u toku čitavog događanja, kao Vašu izaslanicu, potpuno ignorirao, a smatram da je na takav način ignorirao i samu instituciju koju sam predstavljala”, navodi zastupnica u pismu.

Nakon svega zaključuje da je takvim “grubim i neprimjerenim postupcima” bitno unižena dostojanstvenost same manifestacije, što je, dodaje, potpuno suprotno Jandrokovićevoj intenciji kada ju je imenovao svojom izaslanicom, želeći na taj način iskazati posebno poštovanje prema prigodi koja je bila u temelju svečanosti u Poreču.

Poreč se u četvrtak pridružio nekolicini svjetskih gradova koji su dobili kip humanitarke sv. Majke Terezije na čijem su svečanom otkrivanju bili mnogi predstavnici iz nekoliko zemalja, među kojima i albanski predsjednik Ilir Meta, a blagoslovio ga je albanski kardinal Ernest Simon Troshani.

Podizanje spomenika Majci Terezi u Poreču potaknula je zajednica Albanaca u tom gradu koja ima oko 7000 pripadnika. (Hina)