Legendarni general Petar Stipetić dobiva trg u Zagrebu

Legendarni general Petar Stipetić dobiva trg u Zagrebu: Skupština odluku donijela jednoglasno.

Tu su odluku zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno podržali uz prijedlog da se park na Trnju, smješten s južne strane Ulice grada Vukovara između Korčulanske i Lopudske ulice, imenuje u spomen na stožernog generala Petra Stipetića.

Kako se čini, provedba ovog prijedloga biti će brža nego što je to slučaj sa dosadašnjim odlukama jer je idejno rješenje u pripremi, tako da će Zagrepčani uskoro moći hodati  trgom nazvanom po imenu ovog velikog i zaslužnog hrvatskog vojnika.

Ova odluka jednoglasnaje i nije nikakvo iznenađenje, kao ni to što je javnost oduševljena na park/trg koji će nositi njegovo ime, jer je to bio vojnik kojem se srpska vojska za vrijeme Oluje predala, ali to je bio čovjek pravi profesionalni, nepotkupljivi i politikom neopterećeni čovjeka koji za života u svoju korist nije tražio, baš ništa. Nije tražio, već je odbijao.

Petar Stipetić nije želio biti ničiji igrač. S njim nije mogla računati niti jedna politička stranka, a poznato je da, poput Ante Gotovine, nije želio biti članom Generalskog zbora koji je, unatoč tvrdnjama i obećanjima kako neće nikoga podupirati, od početka HDZ-u bio „vjetar u leđa”.

Stipetić na to nije pristajao. Smatrao je kako je ratom generalski posao završen, te kako pretjeranim isticanjem domoljubne, ratne priče – u javnosti dolazi do kontra efekta. Upravo zato, Stipetić je javno izjavljivao kako je obilježavanje Oluje iz godine u godinu bespotrebno, te kako bi sve imalo puno više smisla ako bi se ova vojna operacija u kojoj je upravo on briljirao slavila svake pete godine. Petru Stipetiću nije bilo jasno ni zašto se Knin inzistira kao mjesto proslave Oluje, „jer je riječ o simbolu pobjede, ali ne i gradu u kojem su se odvijale vojne operacije”. Upravo iz tog razloga, Stipetić godinu prije svoje smrti nije uopće pozvan na obljetnicu, a tvrdio je kako to “nije prvi put”.

Sabor mu nije održao minutu šutnje, Generalski zbor nije održao komemoraciju

Vijest o smrti Petra Stipetića politički je vrh želio progurati kroz “iglene uši”, no to nije bilo moguće. Bez komemoracije koju je Generalski zbor izbjegao, kao i minute šutnje u Saboru, informacija da je preminuo Stipetić je u javnosti odjeknula kao bomba. General kojeg se nazivalo “odbačenim”, za Hrvate je bio nepošteno zapostavljeni “oficir i džentlmen” koji je, umjesto političkog probitka, odabrao mirno starenje u okruženju vlastitog doma i vrta.

Nazivanje parka njegovim imenom, posthumno je priznanje koje se svakako trebalo dogoditi. Čovjek kojem se za najveći “grijeh” uzimalo to što je u Hrvatsku vojsku pristupio iz JNA (iako nije jedini koji je na taj način stao u obranu domovine) u svojoj vojnoj karijeri nije povukao niti jedan krivi potez. Zagreb mu je sada zahvalio na najljepši mogući način.

Nacionalno/Dnevno.hr/Snježana Vučković