Lažnim računima oštetili državni proračun za 5,6 milijuna kuna

Nakon provedene operativne akcije kodnog imena ZRNO, policija je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kazneno prijavila deset osoba

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji sa Poreznom upravom, Samostalnim sektorom za financijske istrage i policijskim službenicima MUP-a Republike Slovenije te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad devetero hrvatskih državljana (1967., 1962., 1991., 1975., 1985., 1951., 1973., 1976. i 1958.) i jednom slovenskom državljankom (1958.) zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine, te krivotvorenje službene ili poslovne isprave, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je prvoosumnjičeni (1967.) kao stvarni voditelj četiriju trgovačkih društava najmanje u razdoblju od 1.1.2016. do travnja 2018. godine, na području Republike Hrvatske i Republike Slovenije povezao u zajedničko djelovanje preostalih devet osumnjičenih osoba, kao odgovorne osobe trgovačkih društava čiji je prvoosumnjičeni stvarni voditelj te odgovorne osobe dvaju slovenskih trgovačkih društava s ciljem kako bi svi osumnjičeni izdavanjem lažnih računa i popratne dokumentacije fiktivno prikazali da su umjetna gnojiva izvezena iz Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju, a zatim ponovno unijeta u Republiku Hrvatsku.

Pri tome su u Republici Hrvatskoj koristili fiktivne račune u svrhu ostvarenja prava na povrat poreza na dodanu vrijednost i smanjenja poreznih obaveza, te su na takav način oštetili državni proračun Republike Hrvatske.

U stvarnosti, dio kupljenog umjetnog gnojiva nije isporučivan slovenskom trgovačkom društvu, već je ostajao u Hrvatskoj kod primatelja robe koji je posjedovao ulazne račune više trgovačkih društava iz Slovenije i Hrvatske.

Ulazni računi prikazivani su u poslovnim knjigama i poreznim evidencijama netočno, umanjeno i na bazi nevjerodostojne dokumentacije na način da su osumnjičene osobe putem četiriju trgovačkih društava umanjivale sveukupnu vrijednost poreza na dodanu vrijednost iskazujući vrlo male obveze poreza na dodanu vrijednost. To su činili uvećavanjem pretporeza za transakcije po ulaznim računima, a kroz prijave poreza na dodanu vrijednost odbijali su pretporez po računima za isporuku robe koja se nije dogodila i po računima od društava koji u svojim poreznim prijavama ne obračunavaju cjelokupan porez na dodanu vrijednost ili ne predaju porezne prijave.

Od tako naplaćenih računa za robu koja je putem prijevozničkih društava i obrta dopremljena kupcu, osumnjičeni su dio prosljeđivali kao plaćanje drugim društvima, a dio podizali u gotovini putem bankovnih kartica, isplata u poslovnici, a dio je podignut i u povezanim društvima kao gotovina. Slijedom toga, porez na dodanu vrijednost koji su naplatili od kupaca nisu proslijedili u državni proračun već su međusobno podijelili i zadržali za vlastitu korist.

Zbog činjenice da u korist državnog proračuna nisu uplaćena dužna porezna davanja na ime PDV-a naplaćenog prodajom umjetnih gnojiva, sumnja se da su osumnjičeni oštetili državni proračun za najmanje 5,6 milijuna kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja policija je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijela kaznenu prijavu protiv desetero osumnjičenih osoba.