Lavrov: Visok rizik sukoba između SAD-a i Sjeverne Koreje

Foto: YouTube

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je rizik vojnog sukoba zbog sjevernokorejskoga nuklearnog programa vrlo visok te da je Moskva duboko zabrinuta međusobnim prijetnjama napadom koje izmjenjuju Washington i Pjongjang.

Jača i razumnija strana trebala bi poduzeti prvi korak da ublaži krizu, rekao je Lavrov. On je ohrabrio Pjongjang i Washington da potpišu rusko-kineski plan pod kojim bi Sjeverna Koreja zamrznula svoje pokuse s projektilima, a SAD i Južna Koreja bi nametnuli moratorij na vojne vježbe širokog raspona, javlja HRT.

Lavrov je također istaknuo da je retorika Washingtona i Pjongjanga oko sjevernokorejskoga nuklearnog programa sada prešla svaku mjeru te dodao kako se Moskva nada da će na kraju prevladati razum.

Merkel se protivi vojnom rješenju i verbalnom ratu sa Sjevernom Korejom

I njemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila se vojnom rješenju u vezi sa Sjevernom Korejom i osudila trenutačni verbalni rat Pjongjanga i predsjednika Donalda Trumpa.

Ne vidim vojno rješenje za ovaj sukob, rekla je na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, reagirajući na Trumpovu poruku na Twitteru u kojoj je najavio da su američke vojne opcije isplanirane i spremne. Njemačka će intenzivno sudjelovati u mogućnostima nevojnog rješenja, ali verbalni rat smatram lošim odgovorom, dodala je.