Lavrov usporedio Trumpa i Kima s djecom u vrtiću

Lavrov
FaH

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov usporedio je u petak verbalni rat između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una s borbom djece u vrtiću.

Posljednjih dana vodi se ne baš diplomatska komunikacija između Trumpa i Kima, nakon što je američki predsjednik u govoru pred Općom skupštinom UN-a sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti.

Kim je brzo uzvratio nazvavši Trumpa “mentalno poremećenom osobom”, “dotardom” i zaprijetio da će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

Trump mu nije ostao dužan, pa je u petak uzvratio nazvavši Kima “luđakom” koji će biti stavljen na kušnju kao nikad dosad.

U međuvremenu, Sjedinjene Države postrožile su sankcije prema Sjevernoj Koreji, dok Pyongyang prijeti novim testiranjem hidrogenske bombe.

U petak navečer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je da se situacija smiri. Novinarima u UN-u, gdje su se svjetski lideri okupili na godišnjoj Općoj skupštini, kazao je da je potrebna stanka, da se “ohlade usijane glave”.

“Da, neprihvatljivo je da šutke gledamo nuklearne vojne avanture Sjeverne Koreje, ali je također neprihvatljivo pokrenuti rat na Korejskom poluotoku”, kazao je.

Pozvao je na politički proces, što je, kaže, ključni dio procesa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Zajedno s Kinom, nastavit ćemo se truditi za razumni pristup, a ne emocionalni kao kad se djeca u vrtiću bore i nitko ih ne može zaustaviti”, rekao je Lavrov.

H/N