Lavrov optužio koaliciju za “provokaciju” ruskih snaga u Siriji

Lavrov
FaH

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je koalicijske snage pod vodstvom Sjedinjenih Država za “krvave provokacije” ruskih vojnika u Siriji.

“Zbog aktivnosti snaga pod američkim vodstvom nameću se mnoga pitanja”, izjavio je šef ruske diplomacije u razgovoru za saudijski dnevnik Asharq al-Awsat.

“U nekim su slučajevima te snage neizravno poticale druge teroriste da napadaju strateške položaje koje je Damask legitimno vratio, ili su se upuštale u krvave provokacije naših snaga”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar se, čini se, referirao na Sirijske demokratske snage koje koalicija predvođena SAD-om podržava u ofenzivi protiv džihadista Islamske države, posebno na položaje IS u gradu Raqi.

Rusija je prošloga mjeseca osudila Sirijske demokratske snage da pokušavaju sabotirati ofenzivu sirijske vojske koju podržava Moskva protiv džihadista IS oko grada Deir Ezzo, gdje je potkraj rujna poginuo jedan ruski general.

Da bi spriječili neželjene sukobe, na sjeveroistoku Sirije dogovorena je “linija bez sukoba” između koalicije, Sirijskih demokratskih snaga, sirijske vlade i Rusije. Međutim, koalicija je optuživala rusko zrakoplovstvo da je bombardiralo njihove saveznike, Sirijske demokratske snage.

“Danas sve uključene strane moraju odustati od svojih geopolitičkih ambicija i potpuno pridonijeti uspostavi stabilnosti i sigurnosti u Siriji i cijelom Bliskom istoku te u sjevernoj Africi”, rekao je Lavrov za Asharq al-Awsat.

Pozvao je na ukidanje sankcija protiv vlade predsjednika Bašara al-Asada kako bi se pridonijelo obnovi Sirije.

Što se tiče odnosa Moskve i Washingtona, Lavrov je izjavio da ruska strana nije “odgovorna za sadašnje pogoršanje” odnosa te je za to optužio američku administraciju Baracka Obame.

Ministar je dodao da Moskva pokazuje suzdržanost prema Washingtonu pod sadašnjom administracijom Donalda Trumpa. Ali “nećemo dopustiti da baš sve prođe bez reakcije”, naglasio je spomenuvši posebno “neprijateljske” sankcije koje je SAD nametnuo Rusiji.

Hina