Laku noć, druže Tito !

Izvor: Ncionalno.hr

Rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, koja je počela jutros u 9 sati, došla je na dnevni red u  kasnim noćnim satima.

Točka 14. koju svi čekaju cijeli dan, odluka o micanju Trga maršala Tita, napokon je potvrđena većinom glasova! Tito odlazi iz Zagreba.

Ovo je istinski i povijesni trenutak – kazao je Hasanbegović i dodao kako je siguran da je ovo večeras posljednje ‘što ste imali za reći u obranu jugoslavenskog diktatora imena Tito’. – Siguran sam da nikada više u ovom domu neće sjediti titoistička većina – rekao je Hasanbegović i dodao kako jamči ‘da je ova priča završena’.

Od prisutnih 50 zastupnika Za je glasalo 26.

Novi prijedlog za naziv trga je Trg Republike Hrvatske.

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljivao da će o promjeni imena Trga maršala Tita odlučivati građani na referendumu, to se ipak nije dogodilo. Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduvjet za suradnju i podršku stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Bandićevoj Stranci rada i solidarnosti, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju.

Pet zastupnika s liste Brune Esih bilo je potrebno Bandiću da zajedno s gradskim HDZ-om sastavi skupštinsku većinu.

Nakon što je zadovoljen uvjet za prikupljenim potpisom 26 od 51 zastupnika za promjenu imena trga, između gradonačelnika Bandića i njegove Stranke rada Bandić Milan 365, HDZ-a te stranke Neovisni za Hrvatsku potpisan je uoči konstituirajuće sjednice sporazum o suradnji.

Zbog preimenovanja trga bunile su se stranke i udruge lijevog političkog spektra, a nedavno je na Trgu žrtava fašizma održan i prosvjed inicijative “Antifašizam je moj izbor“, prenosi Kamenjar.com.