Laboratorij za znanost o podacima u prometu i logistici otvoren na Dan Fakulteta prometnih znanosti

Potpredsjednik Vlade Božinović na obilježavanju Dana Fakulteta prometnih znanosti

Na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u petak je obilježen Dan Fakulteta prometnih znanosti, a tom prilikom otvoren je i Laboratorij za znanost o podacima u prometu i logistici.

Laboratorij je otvoren u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, a cilj je suradnjom i stručnim znanjima unaprijediti prometne i logističke procese, izvijestio je MUP kojemu je na svečanosti uručeno posebno priznanje za dugogodišnju uspješnu suradnju i unaprjeđenje cestovnog prometa.

Dekan Fakulteta prometnih znanosti Tomislav Josip Mlinarić istaknuo je kako fakultet može ponuditi kvalitetna rješenja u prometnim tehnologijama i tehničkim rješenjima u prometu i logistici te doprinijeti aspektu sigurnosti prometa.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras dodao je da je novi laboratorij prilika da se upravo novim znanjima iz područja matematike, informatike te analizom i sveobuhvatnim bazama podataka može pomoći radu hrvatske policije.

Potpredsjednik Vlade Božinović na obilježavanju Dana Fakulteta prometnih znanosti

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na dugogodišnju uspješnu suradnju između MUP-a i Fakulteta prometnih znanosti, pogotovo na području od zajedničkog interesa, a to je sigurnost prometa na cestama.

Primjer toga je izrada novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je, nakon što je u primjeni nešto manje od dva i pol mjeseca, već polučio dobre rezultate što se vidi po smanjenju broja prometnih nesreća, ističu u MUP-u.

U svom obraćanju ministar Božinović naglasio je kako MUP radi iskorake po pitanju znanosti, što se vidi na primjeru Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić kao i Visoke policijske škole.

Suradnja znanstvenih i stručnih institucija preduvjet je razvoja novih spoznaja i alata na području sigurnosti, a upravo znanost omogućava bolje prilagođavanje policije potrebama suvremenog društva i odgovorima na sigurnosne pojave, kazao je Božinović.