Kuščević smatra da se Uskok ne treba baviti povećanjem Bandićeva saborskog kluba

Ministar uprave Lovro Kuščević u četvrtak je kazao da se Uskok ne treba baviti povećanjem saborskog Kluba zastupnika Milan Bandića jer u demokratskom društvu svaki saborski zastupnik ima pravo “izabrati i podržati najbolje, a to je sasvim sigurno većina koja je sada”.

Novinarsko pitanje Kuščeviću potaknuto je objavom da je HSS-ov saborski zastupnik i zamjenski zastupnik Stjepana Kožića Mladen Madjer prešao u Bandićev klub, što je već 12. slučaj prebjega u taj klub.

Kuščević smatra da se tu ne radi o izigravanju volje birača. “Ne bih rekao, svi saborski zastupnici su prisegnuli da će raditi u interesu Hrvatske i građana, a upravo podrška ovoj većini i Vladi je zadovoljavanje volje hrvatske države i građana”, kazao je.

Na novinarsku napomenu da ti zastupnici nisu izabrani na listi koja formira ovu Vladu, ocijenio je normalnim da ukoliko stranke ne ispunjavaju svoje programe, savjesni saborski zastupnici napuštaju takvu politiku.

“Ukoliko stranke ne ispunjavaju svoje programe i ne rade u interesu birača, a HSS je recimo jedna od takvih, onda je sasvim normalno da će savjesni saborski zastupnici napustiti takvu politiku i podržati onu politiku koja zaista radi za dobrobit građana”, kazao je Kuščević.

Upitan bi li tako govorio da se osipanje događa HDZ-u, odgovorio je da bi se sasvim sigurno zabrinuli kada bi kvalitetni ljudi odlazili iz HDZ-a. Ocijenio je i da je stranka dobila, a ne izgubila kada su iz HDZ-a otišli Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Kuščević nije konkretno odgovorio na pitanje treba li potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević odgovarati propadne li posao kupovine 12 borbenih aviona F-16 Barak od Izraela, poručivši da Vlada očekuje da ponuda s javnog natječaja bude ispunjena.

“Sad ćemo pogledati cijelo izvješće. Držim da je Vlada napravila transparentan posao i ne može poći ispod ovoga što je, a to je da se ponuda ponuđena na natječaju mora ispuniti. Ukoliko ne, zakon nam ne dozvoljava da se drugačije radi. Ministar Krstičević pripremio je postupak, mi smo odabrali najpovoljniju ponudu i očekujemo da se ona ispuni”, naglasio je.

Nije želio komentirati je li bilo naivno očekivanje da će Izrael ishoditi dozvolu od SAD-a. “Nisam vodio taj postupak, ja se tu držim zakona o javnoj nabavi, a to je da ono što smo dogovorili i ono što je ponuđeno da se mora isporučiti. Ministar Krstičević tvrdi da je sva dokumentacija u redu, a ja tu ne mogu dalje analizirati”, dodao je Kuščević.

(Hina)