Kuščević: Ovo je pobjeda obitelji 11 poginulih pripadnika HOS-a

Kusčević, Lovro, kuscevic
foto HINA/ Denis CERIC /dc

Ministar uprave Lovro Kuščević na konferenciji za novinare pojasnio je zašto je Ministarstvo izdalo rješenje prema kojemu je HOS-u dopušteno koristiti pozdrav “za dom spremni” na svom znakovlju.

Premještanjem ploče je postignuto rješenje, a i izražen pijetet prema svim žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac. Ova je Vlada prvi put u povijesti Hrvatske pristupila rješavanju ovog problema, javlja HRT.

Podsjetio je kako su udruge HOS-a svoje znakovlje s grbom koji sadrži riječi “za dom spremni” registrirane davno prije: 1998., 2006… Naglasio je kako ovo nije ničija pobjeda. Ovo je pobjeda obitelji 11 poginulih pripadnika HOS-a, ovo je pobjeda jasenovačkih žrtava, jer smo preselili ploču, kazao je Kuščević.

Ploča s grbom od danas više nije u Jasenovcu upravo zato jer su to omogućili Vlada i pripadnici HOS-a, s obzirom na žrtve Jasenovca i da ih to vrijeđa, što nikako ne želimo dovesti u pitanje. Što se tiče lokacije, udruga HOS-a dala je zahtjev gradu Novskoj, odnosno zamolbu, smiju li premjestiti ploču na područje tzv. Trokuta, gdje su obilježja svih brigada koje su sudjelovale u oslobađanju zapadne Slavonije. Nikako se na taj način ne prejudicira obilježje bilo kakvog totalitarnog pozdrava ili obilježja. U ovom slučaju radi se o tehničkom usklađenju statuta sukladno zakonu o udrugama. Sve udruge u RH imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom i to su tehnička usklađenja, rekao je Kuščević.

Dodao je kako će se uporaba znakovlja i obilježja totalitarnih režima riješiti donošenjem posebnog zakona nakon što Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima dostavi preporuke Vladi. Na pitanje hoće li se grbovi HOS-a moći revidirati kada se donese novi zakon o uporabi znakova i obilježja totalitarnih režima, Kuščević je odgovorio pozitivno.

Novinare je zanimalo kakav će biti odgovor na SDP-ovu interpelaciju o ovom pitanju. Samom činjenicom da je do premještanja ploče došlo, taj problem je riješen, on više ne postoji, poručio je ministar.