Kuščević: Od sedamdesetak pritužbi na “lex šerif” nijedna nije bila suvisla

Kusčević, Lovro, kuscevic
foto HINA/ Denis CERIC /dc

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak, braneći prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, tzv. “lex šerif”, kako od sedamdesetak pritužbi na taj prijedlog nijedna nije bila suvisla.

“Nisam čuo niti jednu suvislu kritiku na tzv. lex šerif, sve nešto što nema veze s vezom”, rekao je Kuščević novinarima pred Banskim dvorima uoči Vladine sjednice.

Dodao je kako ga je “čak i malo stid” koliko su tim zakonom čelnicima lokalne i regionalne samouprave oduzeli i smanjili ovlasti. “Mislim da nismo trebali toliko. No dobro, stručna javnost je zadovoljna i podržava ovaj zakon, on će sasvim sigurno polučiti rezultate, što će se vidjeti u siječnju 2018. po broju prijevremenih izbora”, ustvrdio je Kuščević.

Na pitanje kako riješiti problem s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem, ako ga se zbog sumnji u obiteljsko nasilje pokuša smijeniti, Kuščević je odgovorio kako “svi imaju zahtjeve i želje, no zakon je jasan”.

“Zakon je jasan, ako se gospodinu županu pravomoćnom sudskom presudom dokaže da je počinio kazneno djelo, tada će morati po sili zakona odstupiti”, poručio je ministar uprave.

Također je pohvalio “lex Agrokor”, ustvrdivši da je taj zakon spasio financijsku i političku situaciju u Hrvatskoj i veliki broj radnih mjesta. “Vjerujte mi, da nije bilo Konzuma i njegovih firmi, ne bi se održala turistička sezona na Braču ovoliko koliko se održala”, rekao je Kuščević, koji je podrijetlom s Brača.

Na upit zna li tko je pisao “lex Agrokor” i zašto je to tajna odgovorio je samo kako o tome ne može odgovoriti jer nije sudjelovao u tome.

Hina