Kuščević: O sankcijama za Penavu nema govora

U Banskim dvorima predvečer se sastalo uže vodstvo HDZ-a i Vlade RH. Sudionici sastanka nakon susreta nisu bili raspoloženi za razgovor.

Potom je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao da je bio rutinski. Odgovarajući na pitanja novinara o većini u Saboru dodao je tek da je saborska većina od 77 glasova dovoljna.

Izjavio je i da je bilo riječi o istupu Ivana Penave, ali ne u kontekstu da je u pitanju bilo čija sudbina, nego o tome kako riječiti pitanja o kojima je on govorio.

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščćević rekao je da je ovo večeras bila redovita priprema za sastanak Vlade i sjednicu Hrvatskog sabora.

Na pitanje kako to da je na sastanku koji je održan u sjedištu Vlade bila i HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić, Kuščević je rekao kako je normalo da se europarlamentarce uključi u razgovor kad je riječ o tako važnim temama kao što je brodogradnja, o čemu će biti riječi na sjednici Vlade u Puli. Kolegica Maletić nam pomaže u tome da se napravi prijedlog (restrukturiranja Uljanika) koji će biti prihvatljiv Europskoj komisiji, rekao je novinarima.

Kuščević je rekao da na sastanku nisu komentirali istup srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Vlada se uopće neće obazirati na takve provokacije, rekao je.

Na pitanje o dolasku Mirka Norca na obljetnicu akcije Medački džep, Kuščević je kazao kako je o tome svoje rekao ministar Damir Krstičević.

Na pitanje o pozivu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave na prosvjed, rekao ja kako zaista razumije da je zaista potrebno da svaki zločin bude procesuiran. To su otvorene rane, a dok rane ne zaicjele ne možemo nastaviti komunikaciju.

Ne bih rekao da je istup gospodina Penave otvoreni rat prema Vladi i premijeru, jer za procesuiranje ratnih zločina nije odgovorna Vlada, već pravosuđe i Državno odvjetništvo. Bio je to svakako neuobičajen pristup, ali kao što sam imao priliku vidjeti iz medija, gospodin Penava sutra dolazi u Zagreb, bit će nekakav sastanak pa vjerujem da će nesuglasice biti riješene.

O sankcijama za Penavu nema govora, rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje dodajući da nema ni problema, a kamoli da bi se pristupilo rješavanju tog problema.

Na novinarsko pitanje o izvanrednim izborima kratko je odgovorio – čisto sumnjam. No nastavio je da je HDZ za spreman za izbore, jer “dobro stoji”. Spremni smo za svaki scenarij, no koalicija je čvrsta i ja vjerujem da ćemo odraditi ovaj mandat do kraja, rekao je Kuščević.

O rastu rejtinga HDZ-a rekao je da to laska i kako vjeruje da će do kraja mandata biti i znanto viši. Rejting stranke nije važan od interesa države. Interes države je najvažnija stvar – projekti se moraju provoditi, reforme se moraju provoditi. Politička nestabilnost, izvanredni izbori tome nikako ne pridonose, rekao je.

Na novinarsko pitanje može li se to sa 77 ruku u Saboru odgovorio je – dovoljno je 76 ruku, dakle može.