Kuščević: Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa donijet će Sabor a ne Josipa Rimac

FaH

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u petak da će novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa donijeti Hrvatski sabor a ne sadašnja državna tajnica u njegovu ministarstvu Josipa Rimac koja je na čelu radne skupine za izradu prijedloga zakona, a protiv koje se vodi postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

“Josipa Rimac koordinira rad skupine koja je sastavljena od stručnjaka iz akademske zajednice, iz resornih ministarstava a članica tog radnog tima bila je i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. Na njima je da naprave prijedlog novog zakona. Zakon će usvojiti Hrvatski sabor, a ne Rimac niti itko drugi”, rekao je Kuščević.

Novinari su ga, naime, nakon svečanosti završetka projekta “Razvoj i implementacija IT sustava za nadzor Zakona o općem upravnom postupku (ZUP)” pitali kako komentira da se na čelu skupine za izradu prijedloga novog zakona nalazi Josipa Rimac koja je prekršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa zbog nesrazmjera prikazane imovine u odnosu na stvarno stanje.

Kuščević ističe da će novi zakon doprinijeti smanjivanju mogućnosti privatnog utjecaja i privatnog sukoba interesa kod osoba koje obnašaju javnu dužnost.

Na konstataciju kako je Dalija Orešković izjavila da neće ostati u toj radnoj skupini, ministar uprave rekao je da je ona nekoliko mjeseci bila član te radne skupine i sudjelovala na nekoliko sastanaka u Ministarstvu uprave na izradi tog novog zakona.

“Da li ona želi dalje surađivati ili ne, to je njezina stvar”, poručio je. (H)