Kuščević: Ni Vlada niti HDZ ne utječu na politiku HDZ-a BiH

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da je HDZ BiH stranka koja je autonomna u odlučivanju ustvrdivši kako ni hrvatska Vlada niti HDZ ne utječu na njezinu politiku.

“Dragan Čović je predsjednik HDZ-a BiH i ta stranka ima svoju autonomnost u odlučivanju. Ni na koji način Vlada RH ni HDZ ne utječu na njegovu politiku”, rekao je Kuščević novinarima nakon Vladine sjednice komentirajući nazočnost Čovića u Banjoj Luci na obilježavanju neustavno proglašenog dana Republike Srpske.

Na toj proslavi posmrtno je odlikovan bivši oficir JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine.

Kuščević je pritom poručio da će Hrvati u BiH procijeniti je li taj Čovićev potez dobar ili ne.

Na pitanje razmatra li HDZ izmjene izbornog zakona Kuščević je rekao da se neće mijenjati izborni zakon, osim dijela vezanog za izbor lokalnih čelnika, u kojem će se po prvi puta uvesti preferencijalno glasovanje na lokalnoj razini.

HDZ nema problema s preferencijalnim glasovanjem

Poručio je da HDZ nema  nikakvih problema s preferencijalnim glasovanjem, dapače po preferencijalnim glasovima HDZ se pokazao kao pobjednička stranka jer njihovi kandidati dobivaju najveći broj glasova.

“Nemamo nikakvih problema da sadašnji jedan preferencijalni glas povećamo na dva, tri ili više. Međutim, vrijeme još nije zrelo za takvu raspravu”, kazao je.

Kada se bude razgovaralo o ujednačavanju broja birača po izbornim jedinicama, tada se može razmatrati i smanjenje broja saborskih zastupnika. Treba osigurati da svaki glas jednako vrijedi, o tome je Ustavni sud rekao svoje, a HDZ i Vlada izaći će s nekim rješenjem, kaže Kuščević.

Na pitanje kako ocjenjuje rezultate zadnjeg CRO Demoskopa po kojem HDZ raste a SDP pada, odgovorio je da HDZ raste zahvaljujući dobrim rezultatima Vlade.

“Drago mi je da u drugoj polovici našeg mandata imamo kontinuirani rast, da smo na istom rejtingu kao što smo bili na početku, što je dokaz da su hrvatski građani prepoznali što je ozbiljna stranka i ozbiljni potezi, nasuprot lošim potezima oporbe”, kazao je.

Upitan zašto onda ne raspišu nove izbore, na što ih poziva oporba, odgovorio je kako oporba mora zazivati izbore, ali ih se boji “kao vrag križa”.

Vlada ima stabilnu većinu u Hrvatskom saboru i nema potrebe za novim izborima, a ove godine slijede izbori za Europski parlament i predsjednički izbori na kojima će se vidjeti pravi rejting stranaka, rekao je Kuščević poručivši da će HDZ pobijediti na oba izbora.