Kuščević (HDZ): Rad Katoličke crkve treba podržavati, a ne otežavati

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a  Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da HDZ neće podržati reviziju Vatikanskih ugovora jer “rad Katoličke crkve treba podržavati, a ne otežavati” te je također istaknuo kako Vlada stoji uz ministra obrane Damira Krstičevića.

Kuščević je prije sjednice Vlade rekao da HDZ neće podržati reviziju Vatikanskih ugovora i ustvrdio da je Katolička crkva “važan i poželjan čimbenik u hrvatskom društvu i socijalni partner” te “njihov rad treba podržavati, a ne otežavati”.

Dodao je i kako ga stajalište SDP-a o tom pitanju uopće ne čudi, ali ga čudi Amsterdamska koalicija i HSS.

“Oni samo provode politiku koju im je u naslijeđu ostavila stranka iz koje su proistekli, a to je Savez komunista Hrvatske”, rekao je te dodao kako ga, međutim, “začuđuju Amsterdamska koalicija i njezin partner Hrvatska seljačka stranka (HSS)” .

“Jedan od najvažnijih partnera u toj koaliciji je upravo stranka koja se kroz povijest služila sloganom ‘Vjera u Boga i seljačka sloga’, no to govori o njihovoj vjerodostojnosti”, ocijenio je.

Dodao je i kako bi volio da se svi politički akteri u Hrvatskoj očituju o tom problemu, posebno istaknuvši Zlatana Hasanbegovića (Neovisni za Hrvatsku). 

Kuščević: Unutarstranački izbori 2020.; dugo nismo imali lidera poput Plenkovića

Kuščević je najavio da su unutarstranački izbori predviđeni za 2020. i da sam vrh stranke ne razmišlja o  prijevremenim izborima te da “lidera kao Andreja Plenkovića dugo nisu imali” i da će on pobijediti na svim izborima.

Što se tiče najavljene interpelacije o radu Vlade vezano uz propalu nabavku borbenih aviona i pitanja koliko će čvrsto stati uz ministra obrane Damira Krstičevića, Kuščević je odgovorio da je Vlada prihvatila izvješće Ministarstva obrane.

“Mislimo da je cijeli postupak napravljen transparentno, Vlada ne nalazi krivice u našem postupanju. Jasno je tko nije dostavio dokumentaciju koju je morao i naravno da ćemo obraniti naš stav koji smo usvojili u Vladi, a samim time i ministra Krstičevića”, poručio je.

Na pitanje zašto je taj posao propao kada su pokazatelji govorili da će se realizirati, odgovorio je da je svima njima izgledalo kao da je sve u redu jer su imali svu dokumentaciju i sva uvjeravanja Izraela da će na vrijeme dobiti suglasnost SAD-a i da su zato podržavali odluku da se ide u nabavu.

“Međutim, onog trenutka kad su oni došli u Zagreb i javno priznali da taj dokument ne mogu dobiti, mi smo raskinuli ugovor. Jedino što smo mogli napraviti. Ovo pokazuje da treba s većom dozom pažnje, iskustva i pozornosti pristupiti ovom novom poslu”, ocijenio je.

Kuščević: Nisam znao za donatore referendumskim inicijativama, njihovo financiranje treba zakonski utvrditi

Na pitanje je li znao za donatore referendumskim inicijativama, odgovorio je kako nije znao i da je to samo još jedna potvrda da se Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe treba urediti ne samo financiranje političkih strana, nego i takvih referendumskih inicijativa.

Na upit novinara komentirao je i slučaj Darka Kovačevića Daruvarca te istaknuo kako vjeruje da će policija i pravosuđe odraditi svoj posao i zaštiti svakoga od nasilja.