Kurečić Filipović: Delta dominira, mjere će se možda pooštravati

Sanja Kurečić Filipović

Delta varijanta koronavirusa dominira, ne samo u Europi, nego i u Hrvatskoj gdje je u cirkulaciji s udjelom od 77 posto, upozorila je u subotu epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović koja ne isključuje pooštravanje epidemioloških mjera ako će se broj zaraženih povećavati.

Svjedoci smo kontinuiranog rasta u zadnjih mjesec dana. Možemo to pripisati i velikom priljevu stranih turista i povećanom druženju ljudi, ali ulazimo u razdoblje jeseni gdje će virus imati druge pogodujuće čimbenike. Mjere ne samo da moraju opstajati, a možda će se i pooštravati, rekla je za HRT epidemiologinja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Istaknula je da će se – ako se broj zaraženih poveća – morati razmišljati o pooštravanju epidemioloških mjera.

Kurečić Filipović upozorila je da je delta varijanta u cirkulaciji s udjelom od 77 posto u Hrvatskoj te je pozvala građane da se pridržavaju mjera zaštite, a nada se da će se povećati broj cijepljenih protiv zarazne bolesti covid-19.

Kampanja se kontinuirano provodi i očekujemo da će se nakon povratka s godišnjih odmora interes za cijepljenje povećati, po povratku će vjerojatno razmišljati o odgovornosti koju snose prema djeci koja polaze u školu i vrtiće. Nadamo se da ćemo kao odgovorni odrasli ljudi, a i starija populacija, povećati svoj interes i cijepiti se, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović.

Uoči blagdana Velike Gospe, pozvala je hodočasnike da se pridržavaju mjera vezanih za javni prijevoz te da se u objektima u kojima će biti obredi pridržavaju mjera fizičke distance i nošenja maske ako su u zatvorenom.

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 367 osoba od 9194 testiranih u Hrvatskoj u protekla 24 sata, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 1782, na bolničkom je liječenju 192 pacijenata, od kojih je 20 na respiratoru.

Zaključno s 13. kolovoza utrošeno je 3.166.258 doza cjepiva, a cijepljeno je je 41,4 posto ukupnog stanovništva, odnosno 49,7 posto odraslog stanovništva.

Na dan 13. kolovoza utrošeno je 8244 doza cjepiva, a od toga je 3575 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 13. kolovoza 1.678.479 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.546.645 osoba (1.487.779 osoba cijepljeno s dvije doze te 58.866 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 45,87 posto odraslog stanovništva.

Nacionalni stožer jučer je donio odluke o produljenju epidemioloških mjera do kraja kolovoza. Odnose se na nošenje maski, rad trgovina, ograničavanje okupljanja, javni prijevoz, mjere na granicama te one za Jadran.