Kupači, oprez: Voda je u prvoj polovici godine odnijela 35 života

Pixabay

Kad živa u termometrima prijeđe 30˚C, mnogi osvježenje potraže u vodi često zaboravljajući na opasnosti koje pritom vrebaju. Ovog vikenda u Zagrebu i Lešću poginula su dva muškarca. Na zagrebačkom jezeru Jarun kupači su na obalu izvukli 19-godišnjeg Paragvajca. Iako su ga oživljavali gotovo sat vremena, nisu ga uspjeli spasiti. U bazenu u toplicama Lešće u petak navečer utopio se bivši nogometaš Dinama Željko Janjanin (63). Prema izjavama svjedoka, Janjaninu je pozlilo, nakon čega je potonuo.

Prema podacima MUP-a, u prvih šest mjeseci ove godine od utapanja je preminulo čak 35 ljudi, 23 hrvatskih i 12 stranih državljana. lani se u istom periodu utopilo njih 28, javljaju 24 sata.

– Kako bi se izbjegle tragedije i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, usjeke te mijenjaju svoj tok. Jezera imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno temperatura je na površini toplija, a u dubini hladnija – upozoravaju u MUP-u.

Problem može biti i raslinje koje se može omotati kupaču oko noge. Ako zbog toga počne paničariti, postoji opasnost od utapanja.

– Ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka ili ako ste pili alkohol. Ne ulazite vrući u vodu kako biste izbjegli opasnost od šoka zbog nagle promjene temperature te ne skačite u vodu nepoznate dubine. Ako već skačete, uvijek skačite na noge, nikako na glavu. Ne kupajte se na osamljenim mjestima i djecu držite na oku – savjetuju u MUP-u. Ako se nađete u nevolji, ostanite mirni, plutajte na leđima i pokušajte dozvati pomoć, kažu u MUP-u.