Kujundžić uručio ugovore za 82 specijalizacije iz primarne zdravstvene zaštite

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uručio je u petak ugovore za 82 specijalizacije mladih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji dolaze iz 17 domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu iz cijele Hrvatske, a specijalizacije se financiraju bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Vrijednost dodijeljenih ugovora je 74,2 milijuna kuna, no uskoro se očekuje potpisivanje i realizacija još oko 110 milijuna kuna za tu namjenu, jer je za ukupno dvjestotinjak specijalizacija u primarnoj zaštiti iz Europskog socijalnog fonda osigurano 187 milijun kuna, rečeno je na uručivanju ugovora kojem su prisustvovali predstavnici županija i domova zdravlja.

Kujundžić poziva na ubrzavanje procedure

“Važno je da specijalizacije kreću, da ćemo imati pokrivenu mrežu primarne zaštite i da će hrvatski građani, neovisno gdje žive, imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Upućujem poziv i drugima da ubrzaju proceduru kako bi mladi ljudi krenuli dalje i što prije dobili specijalizacije”, rekao je Kujundžić.

Dodao je kako bi novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti trebao doprinijeti da mladi liječnici imaju motiva ostati u svojim ordinacijama i bolnicama, potičući edukaciju i druge elemente koji su važni za ostanak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je kako je Hrvatskoj iz Europskog socijalnog fonda na raspolaganju 10 milijardi kuna, među ostalim i za socijalno uključivanje, unutar čega je i natječaj za specijalizacije.

“Čestitam ministru Kujundžiću i Zavodu za zapošljavanje što smo mogli provesti natječaj od 187 milijuna kuna za zapošljavanje dvjestotinjak specijalizanata. Smatramo da je to korak naprijed u zadržavanju mladih u Hrvatskoj”, rekao je Pavić.

Ugovori o specijalizacijama uručeni su domovima zdravlja Ozalj, Novalja, Ogulin, Vojnić, Vinkovci, Vela Luka, Metković, Zagreb centar, Beli Manastir, Đakovo, domovima zdravlja Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Zadarske i Varaždinske županije, te Zavodu za hitnu medicinu Ličko-senjske županije.

Ravnateljica Doma zdravlja u Vojniću Vlasta Novosel izjavila je da su oni dobili specijalizaciju iz obiteljske medicine za liječnicu koja je tamo zaposlena šest godina, pa vjeruje da će to Vojniću, koji je mala, ruralna sredina sa 4600 stanovnika, podići kvalitetu zdravstvene zaštite.

Snalaze se angažirajući umirovljene liječnike

“Vrlo je teško raditi i dobiti mladi kadar, pa za kolegicu koja odlazi na specijalizaciju trenutno nemamo zamjenu, ali se pokušavamo snaći na svakakve načine i angažiramo umirovljene liječnike koji su u takvim situacijama dobra alternativa”, rekla je Novosel.

Marija Badurina iz Doma zdravlja Novalja, koja dobila specijalizaciju iz pedijatrije i započela je u Klinici za dječje bolesti Zagreb, kaže da joj specijalizacija traje pet godina, nakon čega se planira vratiti u Novalju, gdje trenutno uopće nema pedijatra.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman rekao je kako je izlaskom HZZO-a iz Državne riznice 2014. prestala obveza plaćanja specijalizacija za ustanove primarne zaštite, pa je financijski teret pao na domove zdravlja koji to nisu mogli plaćati bez stvaranja gubitaka.

Stoga je, ističe Bergman, takav način financiranja specijalizacija velika šansa da se zadrži kvaliteta i dostupnost primarne zaštite i motivira mlade liječnike da ostanu raditi u Hrvatskoj, od čega će najviše koristi imati pacijenti. (H.J.)