Kujundžić: Učinit ćemo sve da oboljela djeca dobiju Spinrazu

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Uoči prosvjeda roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije, ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je u četvrtak da će Ministarstvo učiniti sve što može, poštujući pravila struke, kako bi oboljela djeca dobila novi efikasni lijek za tu bolest.

“S roditeljima sam u kontaktu, razumijem njihove nade i očekivanja od toga lijeka i učinit ćemo sve što se može, ali pri tome poštujući pravila struke i mogućnosti koje se otvaraju u sustavu medicine”, izjavio je Kujundžić uoči sjednice Vlade.

Koalicija udruga u zdravstvu i Udruga Kolibrići održat će prijepodne na Markovu trgu prosvjed i konferenciju za novinare sa zahtjevom da se odobre sredstva za nabavu novog lijeka Spinraze za liječenje spinalne mišićne atrofije za sve oboljele za koje se procjeni da bi lijek mogao imati pozitivan učinak na progresiju bolesti.

Radi se o vrlo skupom lijeku jer jedna doza stoji 640.000 kuna.

Kujundžić je komentirao i nedostatak radiologa u splitskoj bolnici zbog kojih bi se Radiologija u tom gradu mogla naći u vrlo teškoj situaciji ako ministar svojim potpisom ne produlji od siječnja iduće godine rad petorici radiologa iz KBC-a Split koji su već u mirovini.

“Tamo gdje su ljudi potrebni, bit će im produžen radni odnos, a u ostalim slučajevima neće. Vidjet ćemo analizu – koliko tko radi i što radi i odlučivat će se o svakom pojedinačnom slučaju. Nema grupnih odluka”, poručio je Kujundžić. (Hina)