Povezite se

Split

Kujundžić u splitskom KBC-u pustio u rad uređaj za MR vrijedan 7,2 milijuna kuna

Objavljeno

-

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je u splitskome Kliničkome bolničkom centru (KBC) pustio u rad novi uređaj za magnetsku rezonancu, vrijedan 7,2 milijuna kuna, koji će pridonijeti kraćem čekanju pacijenata na pretrage.

 “Ovaj uređaj će značiti puno jer veliki broj pacijenta gravitira KBC-u Split i s ovom magnetskom rezonancom (MR) bit će napravljen pozitivan pomak u dijagnostičkome, a time i terapijskom smislu”, rekao je Kujundžić.
 Po njegovim riječima, u splitskom KBC-u potreban je još jedan uređaj za magnetsku rezonancu budući da su ga danas mjerodavni izvijestili da je sadašnji uređaj, star 12 godina, zbog preopterećenosti i dotrajalosti sklon kvarovima.

Vidjet ćemo što će novi zakon predvidjeti o odlasku žena na savjetovanje prije pobačaja 

 Na novinarski upit hoće li žene prije pobačaja morati ići na obavezno savjetovanje, Kujundžić je odgovorio kako treba vidjeti što će novi zakon predvidjeti.
 “To ćemo vidjeti što će novi zakon predvidjeti. Sad postoji jedno radno tijelo koje analizira rezultate i oblike zakona koji su zadnjih godina u svijetu napravljeni i što su oni polučili”, rekao je.

 O stanju u kninskoj bolnici te problemima u veteranskoj bolnici, o čemu danas raspravlja kninsko Gradsko vijeće, ministar Kujundžić rekao je novinarima kako načelno nikad ne komentira takve stvari dok ne vidi zaključke sa skupština.
 “Ovisno o zaključcima, mi se uključujemo i nastojimo pomoći što možemo”, dodao je.

 Na novinarska pitanja o djeci na respiratoru i njihovu prelasku na spinrazu, lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, ministar Kujundžić je odgovorio kako sud o tomu donosi povjerenstvo.

 “Djeca na respiratoru se pozivaju i već je velika većina njih bila u referentnom centru na KBC-u (Zagreb) i oni su obrađeni. Ima još nekoliko njih koje treba pozvati i povjerenstvo će onda izreći svoj sud”, rekao je ministar.

 Po njegovim riječima, činjenica je da pacijenti na respiratoru, kad se u Europi krenulo sa spinrazom, nisu stavljeni na taj lijek.

 “Promjene se događaju zadnjih mjeseci pa će vjerojatno povjerenstvo za spinrazu raditi određene pomake, ali odlučuje povjerenstvo, a ne pojedinac”, dodao je. 

 Istaknuo je kako fond za inovativnu terapiju trenutačno ima 1,5 milijuna kuna, a od čega je zaslugom splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana uplaćeno 500.000 kuna. Objasnio je kako će taj novac biti trošen ovisno o tome za kojeg se pacijenta odluči povjerenstvo. “To bi mogli biti pacijenti koji u tom trenutku trebaju žurno neko liječenje, a koje će se izorganizirati doslovce preko noći. Sve drugo prati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prati što je registrirano kad se liječi u zemlji ili kad se ne liječi u Hrvatskoj”, objasnio je.

 Pritom je podsjetio kako djeca na respiratoru “po kriterijima medicine nisu hitni slučajevi”, ali jesu pacijenti “kojima treba pokušati dati nove oblike terapije”. Rekao je kako su “trendovi u znanosti takvi da se povećava šansa” da će i djeca na respiratoru dobivati terapiju.
 “Prema onom što se događa sad u Europi i pomacima u znanosti, postoje pozitivni pomaci u tom smislu”, zaključio je.

Split

Branitelji osudili vandalski čin nad spomenikom Franji Tuđmanu u Splitu

Published

on

Izvor: dalmacijanews.hr

Koordinacija Udruga županijskih ratnih postrojbi, splitskih braniteljskih udruga te gradskih i županijskih stradalničkih udruga najoštrije su u utorak osudili vandalski čin kojim je u Splitu bojom zaliven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

 Spomenik dr. Franji Tuđmanu je u noći s ponedjeljka na utorak poliven rozom bojom.

 Branitelji i stradalnici u priopćenju su zahvalili gradskom komunalnom redarstvu što su brzo sanirali štetu na spomeniku koji, ističu, simbolizira ne samo predsjednika Tuđmana, već i stvaranje samostalne, neovisne i suverene Hrvatske.

 Taj vandalski čin smatraju udarom na djelo prvog hrvatskog predsjednika od strane “onih koji se s činom stvaranja neovisne Hrvatske ne mogu i ne žele pomiriti”.

 Branitelji Splita i Splitsko-dalmatinske županije ističu kako ovakvi udari dolaze od onih društvenih i političkih marginalaca koji ne samo da ne prihvaćaju neovisnu hrvatsku, već ne prihvaćaju demokraciju niti taj jezik razumiju,

 “O njima i njihovoj spremnosti za političko lešinarenje govori i aktualni trenutak u kojem im nije stalo da izlože sebe i druge riziku kako bi pokušali obezvrijediti uspomenu na našega prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana”, navode u priopćenju. 

 Taj spomenik, koji je postavljen 2013. godine za vrijeme dok je gradom upravljao gradonačelnik Željko Kerum, do sada je u nekoliko navrata pretrpio “napade” od oštećivanja do ispisivanja poruka, pa sve sada do bojanja rozom bojom.

 Splitska policija traga za počiniteljem.

Ucitavanje vijesti

Split

U Splitu otvoren Sajam sporta

Published

on

Sajam sporta “ST Sport EXPO” otvoren je u petak u splitskom sportskom centru Gripe gdje je na gotovo tisuću četvornih metara izložena sportska oprema i štandovi na kojima se promoviraju trčanje i maraton.

Otvaranjem sajma ujedno je otvorena i tradicionalna manifestacija “Split maraton”, koji se organizira 20. godinu zaredom, a središnji događaj ove manifestacije dogodit će se u nedjelju kad će se na splitskim ulicama održati utrka maratona i polumaratona.
Zamjenica predsjednika Organizacijskog odbora “Split maratona” Iris Jurčić istaknula je kako se ta manifestacija ove godine održava s upotrebom ekoloških čaša za vodu kojom će se maratonci osvježavati tijekom utrke. Na toj ekološkoj čaši je na hrvatskom jeziku ispisan poruka “Voda Je Život” a na engleskom jeziku je poruka “running water.”
Direktorica Turističke zajednice Splita Alijana  Vukšić je istaknula kako je iznimno važno što se “Split maraaton” održava u predsezoni jer se time Split promovira kao destinacija cjelogodišnjeg turizma i motivira se dolazak gostiju u grad i izvan sezone. Očekuje se da će za vrijeme trodnevnog trajanja manifestacije “Split maraton” u gradu pod Marijanom biti oko 4.000 sudionika iz 40 zemalja.
“Natjecatelji maratonci iz cijelog svijeta će trčati kroz najljepše lokacije Splita i preko svojih društvenih mreža poslati razglednice o ljepotama  grada što je najbolja reklama Splita,” rekla je Vukšić.
Na maratonu se očekuje sudjelovanje oko 900 a u polumaratonu oko 2.000 natjecatelja. 

U sklopu manifestacije, u subotu, 22. veljače, održat će se i utrka “Trofej Slobodne Dalmacije” na stazi od pet kilometra, dok će dječje utrke, ovisno o dobi, biti na dionicama od 650 metara, 1.250 i 2.500 metara.

Ucitavanje vijesti

Split

Općinski sud donio rješenje o ovrsi grada Splita

Published

on

Grad Split je od četvrtka pod prijetnjom ovrhe za koju je rješenje donio Općinski sud u predmetu u kojem je liječnik Nebojša Knežević tužio grad zbog svog zemljišta na TTTS-u na kojem su ucrtane gradske prometnice, potvrdio je Hini sud i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

U izjavi za Hinu gradonačelnik Krstulović Opara nije želio komentirati slučaj već je samo kratko rekao da će pravna služba grada učiniti sve potrebno da zaštiti interese grada.

Upitan hoće li doći do problema u svakodnevnom funkcioniranju grada, kazao je da to ne može komentirati i ponovno dodao da će njihova pravna služba poduzeti sve mjere sukladne zakonu.

Na sudu se doznaje da je rješenje o ovrsi doneseno na temelju ovršne isprave, kao i da grad Split ima pravo na žalbu koja odgađa ovrhu. Također imaju rok od petnaest dana da dobrovoljno ispune tražbinu. 

Liječnik Nebojša Knežević i ostali tužitelji ovoga su ljeta zbog naplate spora Općinskom sudu u Splitu podnijeli ovršne prijedloge koji s kamatama iznose 150 milijuna kuna.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije