Povezite se

Split

Kujundžić u splitskom KBC-u pustio u rad uređaj za MR vrijedan 7,2 milijuna kuna

Objavljeno

-

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je u splitskome Kliničkome bolničkom centru (KBC) pustio u rad novi uređaj za magnetsku rezonancu, vrijedan 7,2 milijuna kuna, koji će pridonijeti kraćem čekanju pacijenata na pretrage.

 “Ovaj uređaj će značiti puno jer veliki broj pacijenta gravitira KBC-u Split i s ovom magnetskom rezonancom (MR) bit će napravljen pozitivan pomak u dijagnostičkome, a time i terapijskom smislu”, rekao je Kujundžić.
 Po njegovim riječima, u splitskom KBC-u potreban je još jedan uređaj za magnetsku rezonancu budući da su ga danas mjerodavni izvijestili da je sadašnji uređaj, star 12 godina, zbog preopterećenosti i dotrajalosti sklon kvarovima.

Vidjet ćemo što će novi zakon predvidjeti o odlasku žena na savjetovanje prije pobačaja 

 Na novinarski upit hoće li žene prije pobačaja morati ići na obavezno savjetovanje, Kujundžić je odgovorio kako treba vidjeti što će novi zakon predvidjeti.
 “To ćemo vidjeti što će novi zakon predvidjeti. Sad postoji jedno radno tijelo koje analizira rezultate i oblike zakona koji su zadnjih godina u svijetu napravljeni i što su oni polučili”, rekao je.

 O stanju u kninskoj bolnici te problemima u veteranskoj bolnici, o čemu danas raspravlja kninsko Gradsko vijeće, ministar Kujundžić rekao je novinarima kako načelno nikad ne komentira takve stvari dok ne vidi zaključke sa skupština.
 “Ovisno o zaključcima, mi se uključujemo i nastojimo pomoći što možemo”, dodao je.

 Na novinarska pitanja o djeci na respiratoru i njihovu prelasku na spinrazu, lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, ministar Kujundžić je odgovorio kako sud o tomu donosi povjerenstvo.

 “Djeca na respiratoru se pozivaju i već je velika većina njih bila u referentnom centru na KBC-u (Zagreb) i oni su obrađeni. Ima još nekoliko njih koje treba pozvati i povjerenstvo će onda izreći svoj sud”, rekao je ministar.

 Po njegovim riječima, činjenica je da pacijenti na respiratoru, kad se u Europi krenulo sa spinrazom, nisu stavljeni na taj lijek.

 “Promjene se događaju zadnjih mjeseci pa će vjerojatno povjerenstvo za spinrazu raditi određene pomake, ali odlučuje povjerenstvo, a ne pojedinac”, dodao je. 

 Istaknuo je kako fond za inovativnu terapiju trenutačno ima 1,5 milijuna kuna, a od čega je zaslugom splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana uplaćeno 500.000 kuna. Objasnio je kako će taj novac biti trošen ovisno o tome za kojeg se pacijenta odluči povjerenstvo. “To bi mogli biti pacijenti koji u tom trenutku trebaju žurno neko liječenje, a koje će se izorganizirati doslovce preko noći. Sve drugo prati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prati što je registrirano kad se liječi u zemlji ili kad se ne liječi u Hrvatskoj”, objasnio je.

 Pritom je podsjetio kako djeca na respiratoru “po kriterijima medicine nisu hitni slučajevi”, ali jesu pacijenti “kojima treba pokušati dati nove oblike terapije”. Rekao je kako su “trendovi u znanosti takvi da se povećava šansa” da će i djeca na respiratoru dobivati terapiju.
 “Prema onom što se događa sad u Europi i pomacima u znanosti, postoje pozitivni pomaci u tom smislu”, zaključio je.

Split

SPLIT: Na Marjanu posječeno 38 tisuća stabala

Published

on

FaH

Nešto više od 13 tisuća kubika ili 38 tisuća stabala posječeno je u Park-šumi Marjanu tijekom višemjesečne sanacije šume koju je napao potkornjak, rekao je u petak novinarima gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dodajući kako je taj podatak javno objavljen i dan svim službama koje su za to zainteresirane.

Gradonačelnik je rekao kako će ti podatci, ako već nisu, biti poslani i gradskim vijećnicima u sklopu odgovora na njihova pitanja. Dodao je kako ne može govoriti o tome jesu li posječena neoznačena stabla, ali pred svima odgovara za postupak.

“Prvi dan sam rekao da sam za sve što se događa na Marjanu spreman snositi odgovornost. Stožer je dobio svoje informacije, prihvatio je izvješća, službe odrađuju sve po prijavama što su trebale odraditi i vjerujem da će uskoro i završiti posao nakon čega će se utvrditi odgovornost – ne ovako paušalno iznositi ocjene. Dopustite da struka da točno ono što je i trebala dati”, poručio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Na upit novinara zašto na stranicama Grada nema ništa o sanaciji Marjana, gradonačelnik je odgovorio da će biti ako je dužnost to objaviti. Rekao je kako ne misli – ako je stožer dobio izvješće – da to treba dijeliti na drugim mjestima te je ponovio kako su neki gradski vijećnici tražili odgovore na pitanja koje će – ako ih već nisu dobili – dobiti tijekom dana.

Novinare je zanimao gradonačelnikov komentar na činjenicu da je Grad Dubrovnik ​zabranio da se sljedećih pet godina u gradskom središtu otvaraju restorani te hoće li Split odlučiti takvo što. Odgovorio je da se Dubrovnik sustavno i više od desetljeća bavi komunalnim redom, gospodarenjem javnim prostorom i svojom turističkom te ugostiteljskom ponudom.

“Naravno da kad se toliko godina sustavno i uredno baviš jednim poslom, da dolaziš do takvih inovativnih i evolutivnih rješenja. Mi smo se s problemom javnog prostora i ugostiteljskog buma u našem gradu počeli baviti tek prije dvije godine. Kada dođemo u situaciju kao Dubrovnik, bit ćemo svi sretni i zadovoljni. To je ideja koja se može provesti jer imaju savršeno dobru podlogu. Mi je nemamo, ali vjerujem da ćemo je imati uskoro”, rekao je splitski gradonačelnik.

Ucitavanje vijesti

Split

Krstulović Opara: Splitska željeznica nije ukinuta, već transformirana

Published

on

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ustvrdio je u ponedjeljak da tzv. splitski metro, odnosno željeznica i linija između Kopilice i gradske luke neće biti ukinuta, već  transformirana u 36 ili 39 linija koje spajaju zračnu luku kroz Kaštela integriranom linijom.

 Gradonačelnik je objasnio kako to znači da se svi oni koji kupe kartu u iznosu od 25 kuna ukrcavaju u Kaštel Lukšiću i nastavljaju dalje prema trajektnoj luci, koja ima svoje stajalište i u Kopilici. Napomenuo je da su promijenili vozni red zbog manjeg intenziteta putnika, ističući kako on sada kroz spajanje Kaštela, Solina i Splita dobiva novi oblik.

 “To je upravo ono što smo htjeli kada smo započeli s ovom pričom. Ovo je početak koji će dugo trajati, koji će svoje finale imati kada spojimo zračnu i trajektnu luku. Mi smo je sada spojili integriranim autobusnim i željezničkim prijevozom”, kazao je Krstulović Opara. 

 Dodao je kako su u međuvremenu pustili integriranu kartu i vožnju te spojili Promet i Hrvatske željeznice, pa sada putnici imaju prigodu da iz zračne luke autobusom stignu do Kaštel Lukšića, a potom istu kartu koriste za vlak do trajektne luke sa stajalištem u Kopilici. Najavio je da će grad tijekom zime krenuti s radovima u Dujmovači, da je “nešto zapelo” s građevinskim dozvolama na Širini i u Sv. Kaji, ali je i to riješeno pa bi sljedeće godine imali još dvije stanice.

 Upitan koliko je grad do sada utrošio novca na infrastrukturu gradske željeznice, gradonačelnik je odgovorio kako u ovom trenutku to ne može točno reći. “Obračun, čim budemo imali s Hrvatskim željeznicama, ćemo vam javiti. Jedna trećina je na grad i na suvlasnike Prometa koji ulazi u ovaj posao”, kazao je Krstulović Opara.

 Istaknuo je kako se s obzirom na broj putnika u gradskoj željeznici ne možemo govoriti o plusu i minusu, već se govori o projektu koji je započeo i koji na svom početku i neće biti popularan kao što će biti u budućnosti. 

 “Očekujemo da će cijelih godinu dana to trajati i ipak biti donesena odluka o kvalitetnoj trasi koja bi trebala biti građena u narednom razdoblju, kada ćemo uz našu suvremenu zračnu luku dobiti i taj željeznički spoj. Do tada ćemo se snalaziti ovako sa integriranim željezničkim i autobusnim prometom. Svima je jasno da gužve koje se događaju na solinskoj širini i na ulazu u grad ne mogu biti održive”.

Ucitavanje vijesti

Split

Split s prosvjeda “Pravda za djevojčice” poručio: ‘Niste same!’

Published

on

Dodao

Petstotinjak okupljenih na mirnom prosvjedu “Pravda za djevojčice” ispred splitskog Županijskog suda u subotu je brojnim porukama podrške, transparentima te kratkim govorom poručilo 15-godišnjoj višestruko silovanoj djevojčici iz okolice Zadra ali i svim drugim žrtvama nasilja da ‘nisu same’.

Mirni prosvjed se održao u organizaciji Udruge Domine, a uz brojne građane među kojima je bilo mnoštvo mladih, prosvjedu su se pridružili i čelnici udruga civilnog društva te neki političari. Na transparentima je među ostalim pisalo “Nisi sama”, Ne kažnjavanje i podržavanje zločina je zločin”, “Nije sramota biti žrtva nasilja već živjeti u državi koja ga tolerira”, “Čak i pas zna što znači NE” te brojne druge, a prosvjednici su održali i minutu šutnje “za hrvatski pravosudni sustav”.

Uz podršku žrtvama prosvjednici su dolaskom pred zgradu Županijskog suda izrazili i nezadovoljstvo jer, ističu, žrtvama nasilja nije osigurana primjerena zaštita kroz postojeći pravosudni sustav. Povod za prosvjed bila  je odluka o puštanju na slobodu petorice mladića osumnjičenih za opetovano silovanje, objasnila je Karmela Šegvić, pravna savjetnica Udruge Domine.

Mijenjati odnos prema žrtvama nasilja

“Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom poslali smo poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih djela mora mijenjati, a kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti pri tome je upravo na pravosuđu. Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugog oblika nasilja jasno poručujemo da nisu same i nisu krive”, kazala je Šegvić.

Na prosvjedu je bio i drugi razred Tehničko-prometne škole sa svojom profesoricom. Jedna od učenica rekla je da je došla zbog nepravde, a njezina razredna kolegica kazala je kako je došla podržati silovanu djevojku koja je malo starija od nje, ali i zato što drži kako “ova Hrvatska više nije kakva je prije bila već treba bježati iz nje”. 

Njihova profesorica matematike Marija Korman je novinarima kazala kako su je učenice potaknule da dođu na prosvjed, a poziv je prihvatila jer drži da o nasilju treba pričati. Kaže i kako treba mijenjati stav da je žrtvu sramota ako im je netko nešto nažao učinio, te treba odmah istupiti i spriječiti bilo kakav drugi oblik nasilja.

Splitski je prosvjed jedan u nizu koji se danas odvija u 14 gradova Hrvatske.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije