Kujundžić: U proračunu smo dobili koliko se moglo dobiti

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je Ministarstvo zdravstva u proračunu za iduću godinu dobilo koliko se moglo dobiti te dodao kako će se u budućnosti morati naći dodatna sredstva želi li Hrvatska pratiti suvremenu medicinu.

Prema prijedlogu proračuna, Ministarstvo zdravstva dobilo je 5,1 posto više sredstava, odnosno 12,4 milijarde kuna.

“Dobili smo koliko se moglo dobiti i zahvaljujem se svima koji su u tome sudjelovali i imali toleranciju prema potrebama zdravstva”, rekao je Kujundžić.

“Potrebe zdravstva su tako velike, ako želimo pratiti suvremenu medicinu, da će trebati u budućnosti tražiti još novca. To je realnost u Hrvatskoj, Njemačkoj, Japanu, bilo gdje…”, istaknuo je ministar  nakon sjednice Vlade na kojoj je prihvaćen prijedlog državnog proračuna za 2020. godinu.

“Brojeve koliko bi to povećanje bilo ne smijemo izgovarati da se narod ne uplaši. Kako se bude moglo, tako će biti”, kaže Kujundžić.

Prema financijskom planu, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje raspolagat će u 2020. s 27,5 milijardi kuna za zdravstvenu zaštitu, što je 6,4 posto više u odnosu na ovu godinu.

Dugovi u zdravstvenom sustavu u ovoj su godini dosegnuli iznos od 8,5 milijardi kuna.