Kujundžić: U Hrvatskoj je dvije tisuće liječnika više nego prije pet godina

Ministar Kujundžić u posjetu dubrovačkoj bolnici

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak u Dubrovniku kako je u Hrvatskoj danas oko dvije tisuće liječnika više nego prije pet godina, ali oni su potrebni u onim regijama gdje ih nedostaje, pa i u dubrovačkoj bolnici.

Kujundžić je rekao kako će se zbog toga poticati dolazak liječnika.

“Po novom zakonu, onoga tko radi više, treba ga platiti bolje. Osim toga, lokalna samouprava može im dati dodatak na plaću. Koliko znam, dubrovačko-neretvanski župan Dobroslavić i gradonačelnik Franković o tome razmišljaju“, rekao je Kujundžić tijekom posjeta dubrovačkoj bolnici.

Ministar je najavio kako će se graditi četiri nove sveučilišne bolnice, i to u Zagrebu, Splitu, Osijeku i u Rijeci, te da će se na njih naslanjati ostale bolnice.

“Iz EU fondova osiguran je novac, rade se projekti i u desetak godina to će biti najveći stručni, znanstveni i financijski iskorak“, istaknuo je Kujundžić.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić je rekao da je ta bolnica specifična jer je, uz pulsku, jedina sa subregionalnim statusom, a dobiveni novac za to nije dovoljan.

“Zato imamo manjak liječnika i kadra, a na koncu i financijskih problema. Očekujem zasluženi status u skoroj budućnosti. Tražili smo da nam se dignu ograničenja, a imamo i sanacijski program. Treba nam pet milijuna više nego što dobivamo. Nedovoljno nam je 12 milijuna kuna iz HZZO-a za isplatu mjesečnih plaća, a svaki dan nam u sustavu nedostaje oko 30 liječnika i 70 medicinskih sestara“, rekao je Bekić.

Ministar je tijekom jutra u dubrovačkoj bolnici odradio nekoliko pregleda i nekoliko liječničkih savjetovanja o složenijim slučajevima, a popodne će u palači Ranjina dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću uručiti 50 milijuna kuna vrijedan ugovor za dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću.