Povezite se

Vijesti

Kujundžić: “Stanje curice se ozbiljno komplicira, konzilij odlučuje o prijevozu u Zagreb”

Objavljeno

-

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da će liječnički konzilij zadarske bolnice uskoro odlučiti trebali li sedmogodišnju djevojčicu, čije se stanje pogoršava nakon što je jutros teško ozlijeđena na Pagu, prebaciti na liječenje u neku od zagrebačkih bolnica.

“Od 9 sati stalno sam u kontaktu, i pisanom i usmenom, s bolnicom u Zadru. Na žalost, stanje se ozbiljno komplicira. Od četvero djece dvoje nemaju ozljede opasne po život, a dvoje ima. Međutim, kod jedne curice u posljednjim satima razvija se krvarenje u mozgu i oko jetre te smo pripremili Klaićevu i Rebro da su je spremni preuzeti”, rekao je Kujundžić novinarima po izlasku iz Vlade.

“Sada će početi konzilij na kojem će liječnici u Zadru donijeti prosudbu koliki je rizik od transporta. Vladin zrakoplov je spreman i ako bude procjena da je bolje da se djevojčicu premjesti na Rebro, ići će se u transport”, kazao je Kujundžić.

Od četvero djece koju je u Pagu s prvog kata obiteljske kuće bacio otac, troje ih je teško ozlijeđeno, a najteže 7-godišnja djevojčica koja je na odjelu intenzivne medicine zadarske bolnice stavljena na mehaničko disanje. Kada joj se stanje stabilizira razmišlja se o njezinu transportu u Zagreb, izvijestili su zadarski liječnici.

Vijesti

Znanstveni skup „Vukovar 91. – dvadeset i osma godina poslije“ o nasljeđu Domovinskog rata

Published

on

Na temu „Suvremene migracije u Republici Hrvatskoj: uzroci, posljedice i aktualni trendovi“ u utorak je u Vukovaru počeo 22. znanstveni skup „Vukovar 91. - dvadeset i osma godina poslije“, posvećen nasljeđu Domovinskog rata i kratkoročnim i dugoročnim problemima koje je za sobom ostavio. Na slici Željko Holjevac.

Na temu „Suvremene migracije u Republici Hrvatskoj: uzroci, posljedice i aktualni trendovi“ u utorak je u Vukovaru počeo 22. znanstveni skup „Vukovar 91. – dvadeset i osma godina poslije“, posvećen nasljeđu Domovinskog rata i kratkoročnim i dugoročnim problemima koje je za sobom ostavio.

 Na dvodnevnom skupu u Ružičkinoj kući, kroz uvodni dio i tri sjednice bit će predstavljeno 19 znanstveno-stručnih radova na temu migracija, demografije i drugog te njihove refleksije na različite aspekte suvremenog života.

 Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar, Željko Holjevac, otvarajući skup naglasio je kako je on prinos znanstvene zajednice ‘memoriji Vukovara’ i  najprimjereniji način da se Institut i njegov vukovarski Područni centar pridruže obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Voditelj Područnog centra Vukovar Instututa Ivo Pilar, sociolog Mateo Žanić rekao je kako je tema migracija vrlo aktualna u znanstvenoj zajednici, a s negativnim migracijskim kretanjima posebno se suočava istok Hrvatske.

 „Ovaj skup posvećen je nasljeđu Domovinskog rata te kratkoročnim i dugoročnim problemima koje je za sobom ostavio“, rekao je Žanić, posebno istaknuvši recentno istraživanje vezano za mlade u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

 „Proveli smo istraživanje na populaciji na kojoj bi trebao ostati razvoj ovoga kraja, dakle na srednjoškolcima  3. i 4. razreda u svih 15 vukovarsko-srijemskih srednjih škola i pokazalo se da otprilike jedna trećina njih želi ostati živjeti i raditi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, trećina bi ostala u Hrvatskoj, ali u nekoj od drugih županija, a trećina želi ići u inozemstvo“, rekao je Žanić.

Od Domovinskog rata veliki migracijski val s vukovarskoi-srijemskog područja

 Zamjenik ravnatelja vukovarskog Područnog centra, demograf Dražen Živić, naglasio je da demografske neprilike u Vukovarsko-srijemskoj županiji imaju dvije dimenzije – prva je prirodno kretanje stanovništva, pri čemu je trend većeg broja umrlih u odnosu na rođene osobe, prisutan u kontinuitetu u zadnjih 20 godina.

 „Druga dimenzija su migracije koje su konstanta razvoja ovog prostora od prapovijesti, no od Domovinskog rata i prisilnih migracija koje su posljedica rata, bilježi se veliki migracijski val s ovog područja, pri čemu će se negativni trend nastaviti, a ne vide se ni naznake obnove stanovništva“, kazao je Živić.

 Dodao je kako se u ovom trenutku ne vidi perspektiva naseljavanja novog stanovništva, primjerice kako je u južnom dijelu županije bilo prisutno dolaskom ljudi iz bosanske Posavine.

 Službeni migracijski podatci nisu realni i predstavljaju donju granicu, odnosno statistički minimum, a po njima je razvidno da je, primjerice, od 2011. do 2018. godine županija ostala bez 18.000 stanovništva koji su migrirali. No, tome treba dodati i prirodni gubitak stanovništva koji je u tom razdoblju iznosio oko 5.000, istaknuo je.

 „Vjerojatno su pokazatelji kada je riječ o migraciji, još i nepovoljniji“, procijenio je Živić.

Vukovarsko-srijemska županija ima najnegativnije demografske trendove 

 Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, 2011. godine Vukovarsko-srijemska županija imala je nešto manje od 180.000 stanovnika, a  sadašnje procjene govore o oko 154.000 stanovnika.

 Od pet slavonskih županija, naglasio je, Vukovarsko-srijemska županija ima najnegativnije demografske i migracijske trendove.

 Organizatori znanstvenog skupa su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i njegov Područni centar u Vukovaru, a održava se u sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

 Sudionike skupa pozdravili su izaslanik ministra hrvatskih branitelja i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslav Šeremet, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić te vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček.

 Svi referati sa vukovarskoga znanstveno-stručnoga skupa bit će objavljeni u zborniku radova.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Živi zid: Ministar Ćorić katastrofalno upravlja gospodarenjem otpadom

Published

on

Saborski zastupnici Živog zida Damjan Vucelić i Snježana Sabolek te njihov europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić upozorili su u utorak da ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić katastrofalno upravlja gospodarenjem otpadom zbog čega Hrvatsku očekuju visoke kazne, a da Ustavni sud ne štiti građane od loše vlasti.

Na konferenciji za novinare govorili su o odluci koju je ministar Ćorić donio 21. prosinca 2018., a koja je stupila na snagu 31. prosinca.2018. zbog koje su se sad mnogi gradovi i općine našli u problemima, jer su ostali bez odlagališta otpada dok bi drugi trebali primati tuđi otpad.

Po njima, dio problema je i Ustavni sud kojemu su pristigli deseci zahtjeva za ocjenu ustavnosti, no, ne donosi odluke iako je to dužan učiniti u roku od 30 dana, pa tako, primjerice, odgovor nije dobio Grad Supetar koji je Ustavnom sudu zahtjev urudžbirao još 1. srpnja.

Sinčić: Ministar Ćorić želi obmanuti EU da Hrvatska rješava problem smeća

“Apsurd je da sporna odluka stupa na snagu od nove godine, a u Narodnim novinama se objavljuje tek 9. siječnja što jasno pokazuje da je stupila na snagu prije nego je itko uopće mogao znati za nju. Drugi apsurd je da Ćorić uočava da odluka nije u skladu s važećim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, pa ide mijenjati taj zakon kako bi ga uskladio s odlukom, umjesto da se odluka pokorava zakonu”, rekao je Sinčić te ocijenio kako ministar Ćorić dekretom, svojevoljno, bez ikakve procjene i analize kako će to utjecati na već donesene gradske dokumente i na okoliš, provodi pravno nasilje i ugrožava zdravlje ljudi.

Napomenuo je da je konačni apsurd neustavnost novoga Zakona o održivom gospodarenju otpadom jer ministar Ćorić ne može odlukom narediti komunalnim poduzećima i supetarskom Gradskom vijeću da primi otpad iz nekih drugih odlagališta, jer je to jednostavno nije u njegovoj nadležnosti nego nadležnosti gradova i općina prema organskom Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Zbog toga su se, kaže, Ustavnom sudu obratili deseci gradskih vijeća, gradova i općina, poput Supetra, no, unatoč rokovima, nema odgovora.

“Jasno je da sud štiti Ćorićeve promašaje i krši svoj Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH. Ministar želi obmanuti EU kako Hrvatska rješava problem smeća, no, to se ne događa, i ja ću se kao član Odbora za zaštitu okoliša u Europskom parlamentu potruditi da se o tome sve čuje u institucijama EU“, najavio je Sinčić, pozvavši sve gradove, općine i udruge s tim problemom da mu se obrate kako bi zajedno stali na kraj “Ćorićevom cirkusu”.

Mascarelli: Poskupljenje bi se trebalo financirati iz reciklaže odvojenih sirovina 

Vladimira Mascarelli iz Udruge Naš Supetar istaknula je da je Supetar u problemu jer Ustavni sud ne želi riješiti njihov predmet na vrijeme.

“Instrumentalizira se i inspekcije zaštite okoliša koja tjera gradove, općine i komunalna poduzeća da protupravno prihvate odluku ministra, kao i da nezakonito postupaju jer će primanjem tuđeg smeća postati ekološke bombe. Pišu kazne na osobe, na direktore komunalnih poduzeća, na gradonačelnike i ne postoji niti jedna normalna osoba u Hrvatskoj koja je direktor ili gradonačelnik ili načelnik koja može platiti 100.000 kuna kazne iz svog džepa da bi izdržala taj pritisak inspekcija koje ih tjeraju u kriminal“, upozorila je.

Podsjetila je kako su prije odluke o gašenju odlagališta trebali biti izgrađeni centri za gospodarenje otpadom, ali nisu, kao ni burze otpada ili bioenergane.

“Građanima zbog toga prijeti poskupljenje otpada, iako bi se reciklaža otpada, koja danas diže cijenu po Hrvatskoj, zapravo trebala financirati iz reciklaže odvojenih sirovina, no, za to nisu osigurani potrebni uvjeti. Ovo je sramota, a Ustavni sud bi nas trebao štititi od loše vlasti, no, oni to ne čine”, kritizirala je Mascarelli.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Croatia Airlines prevezao četrdesetmilijuntog putnika/putnicu u svojoj povijesti

Published

on

Croatia Airlines dočekala četrdesetmilijuntog putnika

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u utorak je zabilježio svog četrdesetmilijuntnog putnika odnosno putnicu, a riječ je o Ivanki Čandrlić, koja je u Međunarodnu zračnu luku Zagreb (MZLZ) doputovala zrakoplovom Croatia Airlinesa iz Frankfurta.

“Izuzetno nam je drago što smo četrdesetmilijuntog putnika zabilježili u godini u kojoj slavimo 30. obljetnicu osnutka tvrtke. Dodatna je simbolika u tome što je jubilarni putnik zabilježen na liniji na kojoj smo 1992. godine obavili naš prvi međunarodni let i tako počeli povezivati Hrvatsku sa svijetom”, rekao je na prigodnom dočeku u zagrebačkoj zračnoj luci predsjednik Uprave Croatia Airlinesa JasminBajić.

Četrdesetmilijunta putnica Croatia Airlinesa IvankaČandrlić je izjavila kako često putuje na relaciji Frankfurt-Zagreb, a Croatia Airlines ju je nagradio s dvije besplatne karte poslovnog razreda za jedno od europskih odredišta tvrtke. Uz to, Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) ju je nagradila bonom za kupovinu u bescarinskoj trgovini MZLZ-a.

Na pitanje novinara da komentira budućnost Croatia Airlines s obzirom na tri scenarija koja se spominju u medijima, Bajić je odgovorio kako vjeruje u budućnost te kompanije.

“Što se tiče gubitaka, u trećem kvartalu smo ostvarili 41 milijun kuna dobiti. To je realnost Croatia Airlinesa – zimi gubimo, a ljeti, kada je konkurencija tu, mi dobivamo. Moramo naći rješenje za zimsko razdoblje kada smo mi praktički jedini koji povezujemo Hrvatsku sa svijetom. Zimi imamo 15 konkurenata, a ljeti više od sto na ovom visokokonkurentnom zrakoplovnom tržištu”, rekao je Bajić.

Na upit očekuje li pomoć države, Bajić je podsjetio da je Croatia Airlines u vlasništvu države te kako je trenutno u tijeku proces koji će dovesti do promjene strukture vlasništva. No, to je do vlasnika, a ne same kompanije, napominje.

Večernji list u današnjem broju piše da konzultanti, PBZ i DBV koji su angažirani na pronalaženju strateškog partnera i modela dokapitalizacije Croatia Airlinesa, do kraja godine trebaju predložiti rješenje za spas hrvatske nacionalne aviokompanije.

Konzultanti trenutačno razrađuju tri modela, koji uključuju zračne luke, mirovinske fondove i ACI. Jedan od modela je, kažu za dnevnik dobro upućeni u rad savjetnika, da se stvori holding hrvatskih zračnih luka i Croatia Airlinesa. Drugo rješenje je da mirovinski fondovi preuzmu Croatia Airlines i zračne luke, a treća je mogućnost da mirovinci uz hrvatsku aviokompaniju preuzmu i ACI.

Novinari su na dočeku četrdesetmilijunte putnice predsjednika Uprave Croatia Airlinesa upitali imaju li dovoljno osoblja. U prošloj godini nismo zabilježili veliki broj odlazaka osoblja, a sada je taj broj sveden na minimum. Imamo dovoljno snage i znanja da ovu kompaniju dovedemo do ciljeva koje vlasnik ima s nama, odgovorio je Bajić.

Croatia Airlines u ovoj godini slavi 30. rođendan. Naime, početkom kolovoza 1989. u Zagrebu je registriran Zagreb Airlines (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz, koji je s radom počeo u prosincu iste godine, pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka. Godinu dana kasnije, u drugoj polovici srpnja 1990. godine, Zagal je promijenio ime u Croatia Airlines, nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Prvi komercijalni let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine iz Zagreba u Split, dok je povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo 5. travnja 1992. godine, prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb – Frankfurt.

Zrakoplovi tvrtke dosad su obavili više od 610 tisuća letova i pritom prevezli 12 milijuna putnika u redovitom domaćem prometu, 25 milijuna putnika na redovitim međunarodnim letovima i 3 milijuna putnika na izvanrednim (čarter) letovima.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije