Kujundžić se ispričao medicinskim sestrama

Ministar Kujundžić

Ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo ispriku ministra Milana Kujundžića medicinskim sestrama nakon što je njegov komentar izgleda glavne sestre KB Dubrava u dijelu medija interpretiran kao podcjenjivački i seksistički ispad, na koji je reagirao i sindikat medicinskih sestara.

U reakciji na negativne komentare medija i sindikata, Kujundžić ističe da se radilo o “u šali izrečenom komplimentu glavnoj sestri” i da nipošto ne želi da se njegove riječi interpretiraju kao podcjenjivački stav prema kolegicama koje uvažava i duboko cijeni.

“Svim medicinskim sestrama pristupam s uvažavanjem i duboko cijenim njihov rad i predanost. Iskreno mi je žao ukoliko se netko osjetio povrijeđen, ali me isto tako kulturološki i sociološki brine ako netko interpretira kao ‘seksistički ispad’ kolegijalni i prijateljski pozdrav, te u šali izrečen kompliment glavnoj sestri da je ‘mlada i lipa’ i nakon što 37 godina časno i požrtvovno radi kao medicinska sestra. Ja kao liječnik dobro znam koliko je važan i odgovoran posao medicinske sestre i nipošto ne želim da se moje riječi interpretiraju kao podcjenjivački stav prema mojim kolegicama.

Izražavam žaljenje ako je prijateljski pozdrav izrečen u šali mojoj kolegici s kojom sam radio u KB Dubrava više od 25 godina, bio neprimjeren“, navodi se u izjavi ministra Kujundžića nakon što je dio medija njegovu izjavu tijekom posjeta KB Dubrava ocijenilo kao ponižavanje medicinskih sestara.

Prilikom posjeta toj bolnici proteklog vikenda ministar je tijekom pozdravljanja s ravnateljem bolnice rekao: “Lako je tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru.”

U Sindikatu medicinskih sestara – medicinskih tehničara tu su ministrovu izjavu ocijenili “krajnje neprimjerenom”, a dio medija kao “seksistički ispad”. (H)