Kujundžić: Povećat ćemo porez na cigarete, alkohol, kocku i telefoniranje

Računica ministra zdravstva Milana Kujundžića o namicanju dodatne tri milijarde kuna za zdravstveni proračun dovršena je. Točno toliko na godišnjoj se razini, kaže, može prikupiti iz tzv. poreza na luksuz ili dodatnog oporezivanja cigareta, alkohola, igara na sreću, telefona.

Dopunsko zdravstveno osiguranje do daljnjeg se, kaže ministar, neće dirati. Radi nužne financijske stabilizacije sustava, razmišlja o udvostručenju maksimalne participacije za bolničko liječenje, a planira redukciju prava na zdravstvenu uslugu hrvatskih građana koji su napustili zemlju i zaposlili se u inozemstvu.

Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u razgovoru za Novi list.