Kujundžić: Pokrenuo sam proceduru za ubrzanje izgradnje Nacionalne dječje bolnice

Dolazak ministara na sjednicu Vlade

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak kako je “pokrenuo proceduru prema Vladi” da se ubrza početak gradnje nove Nacionalne dječje bolnice u Blatu, bez čekanja novca iz EU -ovih fondova već davanjem Vladina jamstva za izgradnju.

“Poticat ću Vladu da se ne čeka EU-ove fondove već da idemo dati jamstvo iz proračuna i početi graditi novu Nacionalnu dječju bolnicu u Blatu. Ako bi sve išlo idealno mislim da bi u novoj godini mogla početi gradnja. Pokrenuo sam proceduru prema Vladi da se ide u taj postupak jer su EU-ovi fondovi spori i uzet će puno vremena”, izjavio je Kujundžić koji je prisustvovao otvaranju nove rađaonice u Kliničkoj bolnici Sveti Duh.

Imamo studiju izvodljivosti i odabran je izvođač, međutim i bez studije izvodljivosti sve je spremno za raspisivanje natječaja za projekt u kojem su partneri Vlada i Grad Zagreb, dodao je.

“Ako vlada pristane na model gdje bi dali jamstvo za 400 milijuna kuna, kao što je dala jamstvo za 850 milijuna KBC-u Rijeka i 850 milijuna bolnici u Puli, ovdje bi s dvostruko manjim iznosom mogli imati novu Nacionalnu dječju bolnicu, što je u zdravstvenom smislu najveća potreba u državi”, rekao je Kujundžić.

Nova dječja bolnica trebala bi, prema najavama, objediniti postojeće kapacitete Klinike za dječje bolesti u Zagrebu i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica te osigurati provedbu zdravstvene zaštite na području ginekologije i opstetricije.

Umjesto disperziranosti po raznim ustanovama u Zagrebu na jednom bi mjestu malim pacijentima bili dostupni stručnjaci, visokosofisticirana oprema, svi oblici liječenja i najviša razina usluga.

Nacionalna dječja bolnica bila bi ujedno prva faza u izgradnji nove Nacionalne sveučilišne bolnice.