Kujundžić: Petero djece na terapiji Spinrazom veliki je iskorak za Hrvatsku

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako je u terapiju lijekom Spinraza dosad uključeno petero djece sa spinalnom mišićnom atrofijom, čime je napravljen veliki iskorak za Hrvatsku, a Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala prihvatiti inicijativu Ministarstva o pokretanju aktivnosti za nabavu lijekova za rijetke i/ili teške bolesti koji nisu na listama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Sa Spinrazom stojimo puno bolje nego mnoge bogate europske zemlje. Mala, siromašna Hrvatska već je za nekoliko mjeseci od registracije lijeka u Europi krenula s terapijom kod pacijenata kod kojih, prema smjernicama, ima dokaza da im može koristiti”, izjavio je Kujundžić nakon potpisivanja ugovora s ministrom Federacije BiH u Ministarstvu zdravstva.

“Mala Hrvatska već sada je uključila petero djece, intenzivno se prate smjernice, bez obzira kako nam je teško to financijski pratiti. Hrvatska je i tu napravila veliki iskorak”, ustvrdio je Kujundžić.

Vlada bi na sjednici donošenjem zaključka trebala zadužiti Ministarstvo zdravstva da u suradnji s Ministarstvom financija poduzme sve aktivnosti za nabavu lijekova za liječenje rijetkih i/ili teških bolesti, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva prošloga tjedna. (Hina)