Kujundžić: Osim Xelode na listi HZZO-a postoje dokazano jednako dobri lijekovi

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Komentirajući uvođenje nadoplate na lijek Xeloda za pacijentice s metastatskim rakom dojke, koji je od ožujka prebačen na dopunsku listu lijekova HZZO-a, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak kako na osnovnoj listi, koja je besplatna za pacijente, postoje dokazano jednako dobri lijekovi koji su pacijenticama dostupni a osjetno su jeftiniji.

“Jednaka su pravila za sve generike, i drugi su lijekovi jednako vrijedni i ne može se pravilo mijenjati prema jednom lijeku. Pojavili su se jednako dobri lijekovi, ali osjetno jeftiniji. Mi moramo solidarno čuvati i druge pacijente i za njih osigurati lijekove. Dakle, ti lijekovi koji se nude dokazano su jednako dobri, a koštaju manje”, rekao je Kujundžić.

Prema pisanju Večernjeg lista, pacijentice s metastatskim rakom dojke koje koriste Xelodu radi sprečavanja rasta stanica karcinoma od sada lijek moraju nadoplatiti 370 kuna.

U HZZO-u kažu kako je do takve odluke Upravnog vijeća HZZO-a došlo na temelju provedenog javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova i na temelju prijedloga cijene koju je ponudio nositelj odobrenja. Dodaju kako na osnovnoj listi HZZO-a postoji još osam generičkih paralela lijeka kapecitabin u ukupno 17 pakiranja, koji su osiguranim osobama dostupni bez doplate.

Lijek kapecitabin, zaštićenog imena Xeloda, samo jednog nositelja odobrenja nalazi se na dopunskoj listi lijekova i doplata je utvrđena kao razlika između ukupne cijene lijeka i utvrđene referentne cijene.

Ako pacijentica želi primati isti lijek bez doplate, postoji mogućnost da joj se propiše isti lijek s osnovne liste, uz uputu da se posavjetuje sa svojim liječnikom, poručili su iz HZZO-a.

Nedopustiv je birokratski način na koji je to napravljeno i da bolesnice za nadoplatu doznaju tek u ljekarnama kada podižu lijek, smatra Ivana Kalogjera, osnivačica udruge “Nismo same” za pomoć ženama oboljelima od raka.

Pacijente i onkologe trebalo se na vrijeme upozoriti na tu promjenu kako bi bolesnice imale vremena razgovarati sa svojim liječnikom i dobiti sve potrebne informacije o nekom drugom lijeku iz te skupine koji bi mogle koristiti, kaže Kalogjerra. (Hina)