Kujundžić o medijima i uplatama na račun za skupe lijekove

“To nije fond, to je račun”, objasnio je ministar zdravstva Milan Kujundžić prije sjednice Vlade novinarima na upit što je s fondom, odnosno računom za skupe lijekove. Priznaje da je skupljeno jako malo novca, ali vjeruje da će, “kad se i mediji uključe, u pozitivnom smislu”, više ljudi biti senzibilizirano i da će biti više uplata.

Naglasio je i kako je ovo samo jedan od načina da se pokuša prikupiti dio novca kako bi pacijenti koji imaju potrebu za lijekovima koji nisu na listi HZZO-a, a slično praksi u brojnim zemljama u svijetu, što prije dobili lijek.

“Vlada će naravno kao i do sada, za sve one koji imaju stručnu, znanstvenu i empirijsku indikaciju dati lijekove, kao što je dala za neuroblastom i spinalnu mišićnu atrofiju”, dodao je.

Na pitanje zašto farmaceutska industrija nije sudjelovala u liječenju djece i kako jedan lijek uopće može biti tako skupocjen, odgovara da je to “jedno vrlo zrelo pitanje, osjetljiva tema, ali i financijski vrlo interesantna”. Rekao je da se “farmaceutska industrija vjerojatno vodi momentom financijske profitabilnosti”, odnosno što ranijeg povratka uloženih sredstava. “I njih će trebati pokušati senzibilizirati”, poručuje.

Upitan o pisanju Slobodne Dalmacije, da je protiv splitskog Vodovoda i kanalizacije pokrenut prekršajni postupak zbog kršenja Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, Kujundžić kaže da je Sanitarna inspekcija neovisna o Ministarstvu zdravstva i da to nije u nadležnosti ministra. “Ako novine pišu, ja vjerujem hrvatskim novinama, ali ne baš uvijek”, rekao je.