Kujundžić: Ni dobra procijepljenost nije pomogla protiv ovogodišnje gripe

FaH

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak je komentirao velik broj umrlih od gripe tijekom ove sezone ustvrdivši da je Hrvatsku pogodio izuzetno agresivan oblik virusa pa je, unatoč dobroj procijepljenosti, velik broj ljudi podlegao toj bolesti.

“Ove godine osjetno je veći broj umrlih od gripe, očito je virus agresivniji te je komplikacija bilo više”, izjavio je Kujundžić nakon sjednice Vlade komentirajući najnoviji slučaj 20-godišnjakinje iz Korenice, koja je umrla od gripe.

Kujundžić tvrdi da je ove godine postignuta dobra procijepljenost stanovništva, no to nije bilo dovoljno zbog izuzetne agresivnosti ovosezonskog virusa.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 17. veljače, virusom gripe u Hrvatskoj dosad se zarazilo više od 53.383 ljudi, a umrlo ih je 85, u što nije uključen najnoviji smrtni slučaj djevojke iz Korenice, koja je preminula u gospićkoj bolnici. 

U HZJZ-u navode da je to sezona gripe s najviše umrlih u zadnjih pet godina. Usporedbe radi, prošle je sezone bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih od gripe. 

Najveći broj oboljelih registriran je u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj i Zagrebačkoj županiji.