Kujundžić: Nema razloga da ne prihvatimo Istanbulsku konvenciju

Ministar Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice da se s ratifikacijom Istanbulske konvencije ništa bitno neće promijeniti, jer Hrvatska ima dobru zakonsku regulativu za zaštitu žena od nasilja i za nasilje u obitelji, ali ne postoji ni jedan razlog da je Hrvatska ne prihvati i time bolje zaštiti žene.

Oko Konvencije je napravljena dnevno-politička i medijska utakmica, ona ni približno nema takvo značenje. Konvenciju je većina europskih zemalja prihvatila da bi zaštitila žene od nasilja u obitelji, rekao je Kujundžić novinarima.

S Konvencijom ili bez nje ništa bitno neće biti promijenjeno, jer Hrvatska ima relativno dobru zakonsku regulativu. Ali ne postoji niti jedan razlog da je ne prihvatimo i ne zaštitimo žene bolje, a s druge strane, bez obzira na interpretacije pojedinaca ili grupacija, ona ne obvezuje Hrvatsku glede tzv. rodne ideologije, ustvrdio je Kujundžić.

Na upit novinara o različitim interpretacijama Konvencije, jer premijer Andrej Plenković kaže da u njoj nema rodne ideologije, a Kujundžić tvrdi da je ipak ima, ministar zdravstva je pojasnio kako se rodna ideologija “spominje, ali ne obvezuje”.

“Ona se zrcali, ali ona ne obvezuje i nema razloga da ne prihvatimo Istanbulsku konvenciju”, rekao je. (Hina)