Kujundžić: Inspekcija će vjerojatno do konca sljedećeg tjedna utvrditi je li se eventualno negdje pogriješilo

H.Jurković

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazio je u subotu iskrenu i duboku sućut zbog smrti dječaka iz Metkovića te najavio da će inspekcija, vjerojatno do konca sljedećeg tjedna, utvrditi je li se eventualno negdje pogriješilo, ali rekao je i kako se boji da je, prema onome što je čuo, propusta bilo.   

 Izrazio je iskrenu i duboku sućut zbog smrti dječaka iz Metkovića te naveo kako se, kad je za to doznao, jučer odmah krenulo sa usmenim razgovorima i slanjem inspekcije u Split i u Metković, inspekciji su priključeni vrhunski stručnjaci za dječju infektologiju i intenzivnu. “U ovome trenutku prejudicirati tko je kriv, teško je reći, vidjet ćemo nalaze, ali mislim treba učiniti sve da se, s jedne strane dozna je li se eventualno negdje pogriješilo,  a bojim se da je bilo propusta prema onome što sam čuo, i drugo, da nam se to više nikada ne dogodi”, istaknuo je ministar. 

 Rezultat inspekcijskog nadzora najavio je za konac idućeg tjedna. “Oni kreću u ponedjeljak ujutro. Dakle, vjerojatno do konca tjedna sljedećega”, rekao je. 

“Osjećam se odgovornim za svaki gubitak života u ovoj zemlji, ako se teorijski moglo pomoći, moralno, u ljudskome smislu. U smislu administrativnoga položaja ministra, uistinu ne osjećam da je bilo propusta s te strane”, rekao je Kujundžić.

 Nije želio govoriti o mogućim sankcijama, istaknuo je da treba vidjeti i istražiti sve koji su sudjelovali u dječakovu liječenju.

“Dakle, dijete je unutar 10 dana više puta bilo kod više liječnika. Stanje se pogoršavalo. Zašto ranije nije bilo upućeno u bolnicu, trebat će doznati i vidjeti sve detalje”, rekao je. 

 Nije iznosio pojedinosti razgovora s ravnateljem bolnice u Splitu, gdje se dijete liječilo zadnjih 20 sati i gdje je preminulo, te ravnateljem Doma zdravlja u Metkoviću što se događalo u 10 dana kada su roditelji dovodili dijete više puta na pregled.

 “Da, to je ono što će trebati inspekcija odgovoriti kada su bili jasni znakovi i kada je trebalo eventualno drugačije reagirati”, odgovorio je upitan kako je moguće da u tri navrata, koliko je dječak bio na Hitnoj, nitko nije primijetio da ima sepsu, 

 Upitan hoće li, pokaže li se da je bilo propusta, dati ostavku jer je i prije ovog slučaja, u kolovozu u Zaprešiću preminuo mladić , Kujundžić je odgovorio: “Mi smo i bez tih tužnih slučajeva u Zaprešiću i u Metkoviću reagirali na način da smo novim zakonom pripremili promjene u sustavu hitne službe, zapravo idemo u integraciju županijske i državne hitne službe sa domovima zdravlja i bolnicom gdje se onda sigurno podiže kvaliteta i sigurnost i smanjuje rizik za propuste. Premda propusti koji se događaju na razini osobne pogreške, što se ovdje sluti, u ovome, ali ne želim prejudicirati, su nešto drugo, to nema veze sa sustavom”. 

 Kako su objavili mediji u petak, devetogodišnji dječak koji je bolovao od upale pluća, 11. prosinca umro u KBC-u Split. Mediji pišu da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda (8. i 9. prosinca) dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću i da je bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prebačen u splitski KBC. (h)